No image

Zen Bu Kan Kempo: A küzdősport, ami magyar találmány

Dóra Nagy
2 éve 0 komment
Megosztás:

A Borsod Kempo SE edzését látogattuk meg 360-as kameránkkal, ahol a helyi csapat sensei-e, Pálfalusi Attila, I. Danos Zen Bu Kan Kempo mester volt segítségünkre, hogy kicsit jobban megismerjük ezt a harcművészeti formát. Mesélt nekünk "Imi bácsiról", azaz Dr. Harnos Imréről, aki kitalálta a Zen Bu Kan Kempot. Tömören összefoglalva, egy japán tradíciókra épülő, harcművészeti "best of" sportról van szó. A cél az volt, hogy a különböző küzdősportok legjobb elemeit átvéve valami új jöjjön létre, amiben minden összpontosul: erőnlét, technika, fegyverhasználat...

​​ A Zen Bu Kan Kempo több szempontból is érdekes sportág. Egyszer ott a tény, hogy egy olyan, távol-keleti elemekből is építkező küzdősportról van szó, amit magyar ember alapított, mára pedig világkarriert futott be az ágazat. De történelmi oldalról tekintve is izgalmas, hiszen amikor az 1960-as években, személyes misszióként terjeszteni kezdte Harnos Imre alapító, a kommunista hatalom komoly fenyegetést látott a kezdeményezésben, és illegalitásban edzettek-tanultak a sportolók.
Dr. Harnos Imre, a Zen Bu Kan Kempo alapítója - forrás: Budo Magazin
Dr. Harnos Imre, a Zen Bu Kan Kempo alapítója - forrás: Budo Magazin

​​ Imre bácsi egyébként megélte az 1956-os forradalmat, majd elhagyta az országot. Tíz év ausztrál emigráció után, 1966-ban tért haza Magyarországra, hogy elkezdje átadni a tudást. Izgalmas időszak volt ez, a kommunista rezsim nem nézte jó szemmel, hogy itt harcedzett emberek lepik el az utcákat, ezért többször kiutasították Harnost az országból. Maga a sportág nem halt el, hanem illegalitásba vonult.

​​ Érdemes elolvasni az alapító személyes visszaemlékezését a szóban forgó időkre (forrás):​
​​
"Amint lementünk a poros pókhálós pincébe, a dohos szag volt az, ami annyira megütött, hogy elfelejteni nem igen lehet. Egy szál gyertya pislogott a falon, ami elég homályosan világította meg a sötét pincét körülöttünk. A srácok, akik körülöttem álltak, igencsak elérzékenyültek, mivel tudatában voltak, hogy egy sporttörténelmi pillanatban van részük. Szinte remegve várták a pillanatot, hogy megtanuljanak úgy “verekedni”, hogy annak értelme és ereje legyen, fel tudják venni a harcot azokkal az erőkkel szemben, amik körbe veszik őket, mindezt úgy, hogy értelmet is találjanak benne. A dohos pincében elkezdődött az első Kempo edzés."
Amikor Attilát kérdeztem róla, hogy mégis miért jó ez az összeillesztett sport, mi az értelme a sok elem átvételének, hasonlóan válaszolt. Szerinte az a lényeg, hogy mindenkivel szemben, bármilyen szituációban helyt tudjon állni az ember. Nyilván ez ma már mást jelent, mint a '60-as években, de akkoriban elképelhető, hogy a Zen Bu Kan Kempo tényleg az elnyomó rezsimre adott egyfajta válasz volt. Bár Attila ezzel az elképzelésemmel nem értett egyet.

​​ Szóval így indult a Zen Bu Kan Kempo történelme, ami mára igen szép karriert futott be. Elterjedt a világon, nemzetközi versenyeket szerveznek, például a közelmúltban volt egy háromnapos Európa-bajnokság több mint 600 nevezett versenyzővel. De ez csak egy eleme a fejlődésnek, egy összetett családfa mutatja hány mester volt és van Magyarországon, illetve ők honnan indultak el. Szóval az látszik, hogy az eltelt nagyjából fél évszázad alatt beágyazódott a sportág.
​​
A Zen Bu Kan Kempo magyar családfája (forrás)

​​ Mint a legtöbb küzdősportnál, itt sem az a cél, hogy pusztaöklű gyilkológéppé váljon az ember. Nyilván rendelkezik olyan tudással egy zen bu kan kempos is, amivel akár komoly sérülést is tudna okozni, de az önvédelem, még inkább a helytállás a fő cél. Mindezek ellenére roppant kemények az ember-ember elleni összecsapások, ami nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a harcművészeti elemeknek milyen széles tárháza közül válogathatnak. Ennek ellenére létezik olyan bírálati pont, hogy nem szabad sérülést okozni az ellenfélnek.

​ Attila úgy tapasztalta, hogy sok felnőtt a hétköznapok levezetéseként kezd velük együtt edzeni, és gyerekek is vannak. Már a legfiatalabbaknál elkezdődik a sportág szeretetének kiépítése, mi láttunk olyan apróságot is, akit éppen hogy nem lepett el az edzőruha. Megszabadulnak fölös energiáiktól, fegyelmet és rendszerességet tanulnak. Később pedig ők lehetnek a Borsod Kempo SE közösségének jövője, és ennek a furcsa mód magyar sportágnak a legfiatalabb képviselői.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?