No image

Sky Fanatic - Egy szelet Jamaica Miskolcon

Tóth István
1 éve 1 komment
Megosztás:

Némileg meglepően hathat, de Magyarországon igenis van kultúrája a reggae zenének. Ehhez ráadásul Miskolc is hozzáteszi a maga részét, hiszen városunkban tevékenykedik a Sky Fanatic zenekar, akik már 5 éve zenélgetnek. Munkásságukat a Cseh Tamás Program is támogatásával ismerte el. Most próbájukon látogattuk meg a srácokat, ahol meséltek a bandáról, zenéről, tervekről.

Mióta létezik a Sky Fanatic, és milyen zenét játszotok?
Nahaj Péter: 2012-ben alakult a zenekar, az akkori basszusgitárossal, Lajhó Rubennel. Még a gimiben, az aulában ülve beszéltünk egy zenei projektről, hogy jó lenne zenekart csinálni, és kiderült, hogy egyébként egyezik az ízlésünk. Akkor még PASO (Pannonia Allstars Ska Orchestra – a szerk.) volt, ami motivált, és ezen a vonalon indultunk el. Persze azóta azért elkanyarodtunk, inkább reggae-t játszunk. A ska már nem is nagyon jelenik meg a zenénkben, csak ritkábban. Illetve mostanában azért a hip-hopos, funky-s, popos elemek is jelen vannak. Talán így egy kicsit könnyebben emészthető a „népnek”.

Gumi-reggae, az az különböző stílusok popos egyvelege?
Nahaj Péter: Nem feltétlenül. Nem roots reggae (az egyik "legkonzervatívabb" alstílus, például a Ladánybene27 - a szerk.) nyilván, mert az egy kicsit másabb elköteleződés, de mindenképpen reggae. Ez a fő irány. Szerintem attól lehet egy zenekar profi és igazán szerethető, hogy ha minden embert körül tud ölelni, és tényleg mindenki jól tudja magát érezni a koncerten.
Öt éve működik a zenekar, most volt egy kisebb pihenő. Igazából nem szünet, mert koncerteztünk nagyobb fesztiválokon, vagy jelentősebb programokon. Egyelőre a trombitással, Andrissal, meg nyilván az egész zenekarral közösen szervezzük a koncerteket, hiszen együtt beszéljük meg, hova lenne jó eljutni. Most egy kicsit pihentünk, háttérmunkákra koncentráltunk, ami nagyon jól telt, jót tett a zenekarnak. Közben volt azért tagváltás is, új a billentyűsünk.

Mi volt ez a háttérmunka?
Nahaj Péter: Konkrétan dalokat írtunk, és egy nagylemezen dolgozunk. Már van egy albumunk, ami a Cseh Tamás Programmal jött létre, és most jön a második, amit saját erőből csinálunk meg. Körülbelül tavasz környékén debütál, ha minden jól megy.

A reggae elég rétegműfaj. Hogy sikerült összehozni 8 embert, akiknek fekszik ez a zene?
Lengyel Roland: Ki mondta azt, hogy fekszik?
Molnár Ádám: Én csak pénzt akarok csinálni ebből!
Bereznay András: Ez a nyolc fő, mondhatjuk azt, hogy baráti alapon jött össze, és nem úgy, hogy akkor most a reggae zenéhez kerestünk embereket, és egy meghallgatást csináltunk, ahova elhívtunk 3-4 basszusgitárost. Nálunk sosem az volt a szempont, hogy a tagok egyénenként szeretik-e a reggae zenét, vagy a jamaicai zenei világot. Főleg úgy, hogy nem is elsősorban reggae-ként indult a dolog, hanem inkább a ska volt a vonal, aztán bejött a reggae. De nyitunk másfelé is! Már a zenekar indulásakor, kicsit poposabb, funky-sabb dolgokat is játszottunk. Ez annak is köszönhető, hogy nem úgy szerveződött az együttes, hogy itt akkor most csak reggae-zenészek vannak, és mindenkinek raszta haja van, hanem nagyon szeretjük a reggae műfajt, és a jamaicai zenéket. Ezek nyilván összevonzották a társaságot, de alapvetően a zene szeretete az, ami fontos. Mindenki hozzáteszi az egyéni stílusát a zenéhez. Az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat.

Hogy kell elképzelni egy Sky Fanatic-koncertet?
Nahaj Péter: Nem volt még olyan koncertünk, ahol negatív visszajelzést kaptunk volna. Minden zenekar életében van olyan, hogy kevesebben vannak a vártnál, de 10 embernek is olyan örömmel és erővel játszunk, mint egy nagy közönségnek. Szerencsénk volt, mert az első koncertünkön, a Kocsonyán, majdnem egy teljes teret megtöltöttünk. Nagyon sokan voltak, és nagyon tetszett mindenkinek. Nem is az a lényeg, hogy mennyien jönnek el, hanem, hogy akik ott vannak, ismerik a dalokat, énekelni szokták velünk, korosztálytól függetlenül. Például van egy kislány, aki 3 éve odajött hozzánk, akkor adtam neki egy kitűzőt, és azóta minden koncerten ott van és viseli. Legutóbb az ovis ballagása volt, és megmondta az óvónéninek, hogy neki sietni kell, mert Sky Fanatic-koncertre megy. Egy zenésznek ez az igazi visszacsatolás, a visszajelzés arról, hogy jó úton halad.

Most egy próba alkalmával látogattunk meg titeket. Milyen a hangulat, mennyire tudtok haladni?
Bereznay András: Nálunk általában jó hangulatban telnek a próbák, vannak néha konfliktusok, amiket meg kell oldani, mint minden közösség életében. Próba végén a számok nagyon sokszor jelzik, hogy mire haladtunk. Peti említette, hogy volt egy kis időszak, amikor elvonultunk és nem koncerteztünk sokat. Ez nagyon jól sikerült, mert nagyon sok jó dalt írtunk meg.
Alapvetően a számírás úgy történik, hogy valaki elhoz egy témát, megmutatja a többieknek, mi pedig elkezdünk hozzátenni. Mindenki a saját hangszerével belerak egy kicsit. Nagyon fontos egy zenekarban, hogy amit játszik, azt mindenki a magáénak érezze. Nem az történik, hogy valaki lekottázza, hanem tényleg mindenki hozzáteszi a sajátját.

Jön az új lemez, de emellett mit tartogat a jövő a Sky Fanatic számára?
Nahaj Péter: Ha kijön az album, akkor lesz lemezbemutató turné, több állomással. Szeretnénk limitált számban lemezformát is. Rengeteg koncert - volt egy időszak, amikor péntek-szombaton is koncerteztünk, szerintem ez vissza fog jönni, és szeretnénk minél nagyobb fesztiválokra eljutni. Lesz egy klipünk is, ennek a szervezése már elindult. Január környékén fogunk forgatni, és február tájékán kijön. Az titok, hogy melyik számhoz, majd meglátjátok!

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
1 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?