No image

Miskolc panoráma-látképe az Avasi Kilátóból

Dóra Nagy
2 éve 1 komment
Megosztás:

A Miskolc felé magasodó Avasi Kilátó városunk egyik jelképe. 1963 óta áll mostani, 72 méter magas formájában, és lenyűgöző panorámaképet ad az alatta elterülő Miskolcról. Most 360-as kameránkkal mentünk fel a tévétoronyba, így videónkat megnézve, bárki "lábai előtt" ott heverhet a város! Te megtalálod magad?

​ Az épület, amit mi Avasi Kilátóként ismerünk, idén lesz 55 éves, azonban a történelemhez hozzátartozik, hogy nem ez az első torony a helyszínen. 1906-ban, amikor II. Rákóczi Ferenc hamvait Kassára szállították, a kuruc vezér tiszteletére emelték a(z első) Rákóczi-tornyot. Ez ideiglenes tisztelgésnek bizonyult, és a két hét alatt megépült tornyot 1907-ben el is bontották.

​ A következő, már második Rákóczi-torony 1934-ben épült itt meg, és meg kell említeni, hogy Szeghalmy Bálint, a miskolci Deszkatemplom tervezőjének keze nyomát viseli. Az épület fából készült, stílusa is hasonló volt, és bizony a sorsa is... 1943-ban kigyulladt, de a károk még nem bizonyultak végzetesnek. Azonban 1956-ban, a helyi folklór szerint egy szovjet tank/harckocsi lőtt belé (bár ezt legalább annyian cáfolják, mint ahányan állítják), ami után viszont teljesen leégett, és csak egy csigalépcső maradt utána (első képünkön a második stáció).


Az Avasi Kilátó evolúciója

Így jutottunk el a ma is álló, 1963-ban átadott Avasi Kilátóhoz, ami igazából tévétoronynak épült, de kilátónak is kitűnő (mint azt videónk is bizonyítja). Hófer Miklós és Vörös György tervei alapján készült, és ezúttal már betonból.​

Az Avasi Kilátó madártávlatból

Magassága 72 méter, az első emelet 10 méter magasan helyezkedik el, nagyterületű nyílt terasszal. A második szint 15 méteren most éppen újra vendéglátónak adott otthont, ugyanis nemrégiben nyílt benne egy kávézó. Pontosan nem tudni, mit hoz a jövő az Avasi Kilátó számára, de reméljük, hogy hamarosan Miskolc egyik szimbólumához méltó sors jut neki.​

Teraszlátvány a múltból

A cikkben megjelenő képeket a Miskolc a múltban Facebook-csoportban találtuk, és ezúton is köszönjük a feltöltőknek, hogy közkinccsé tették őket.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
1 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?