No image

Európa egyik legszebb zsinagógája újul meg a miskolci Kazinczy utcában

Király Csaba
11 hónapja 0 komment
Megosztás:

A miskolci Kazinczy utcán álló, több mint 150 éves zsinagógában jártunk 360-as kameránkkal. Megnéztük, hogy állnak a korábban baleset-veszélyesnek nyilvánított épület felújítási munkálatai, és megismertük történelmét.

Ráckövesi Péter, a Miskolci Zsidó Hitközség tagja kalauzolt el bennünket az épületben, és mesélt annak történetéről. Tervezője az a Ludwig Förster volt, aki Európa-szerte tervezett zsinagógákat, köztük Budapesten, a Dohány utcában álló épületet. Aminek egyébként "kicsinyített mása" a miskolci templom. Neoromán stílusban épült, 1863-ban adták át, és 1.100 hívő találkozhat benne a szentséggel. Ami roppant izgalmas, hogy anno építésekor a neológ, azaz a reform, polgárosodott zsidóság elképzelései szerint épült. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a Tóra-olvasó asztalt elől, a frigyszekrénynél alakították ki, valamint orgonát is terveztek az épületbe.

Az elképzelések akkora "szentségtörésnek" számítottak a szigorú ortodox hagyományokkal szemben, hogy a sátoraljaújhelyi főrabbinátus kiátkozta a miskolci rabbit. Ez olyan súlyos következmény volt, hogy inkább visszaépítették a tradícióknak megfelelő elrendezésűvé a zsinagóga belsejét. A történet egyébként nem ért itt véget, néhányan kiváltak a miskolci hitközségből, és saját helyet nyitottak a hitük gyakorlására.

Ezt leszámítva az ortodox hagyományoknak megfelelő a zsinagóga belseje. A nemeket külön választották, a nők fent, míg a férfiak lent foglalnak helyet, de a szeparálás annyira fontos, hogy amennyiben egy térben imádkoznak, függöny választja el a nemeket. A frigyszekrény, ahol a Tórát tárolják elől található, a Tóra-olvasó asztal ugyebár most már újra középen.

Csak egy kis mellékes, de roppant érdekes információként említjük meg, hogy a városnak volt egy másik, szintén impozáns zsinagógája, a Palóczy utcán. Ezt azonban 1963-ban lebontották, amiről egy már-már hihetetlen pillanatfénykép is fennmaradt. A Borsod Online cikkében ide kattintva megtekinthető egy képválogatás az épületről.

Na de visszakanyarodva a Kazinczy utcai zsinagógához: Péter mesélt nekünk a belső díszítésről is. Az uralkodó színek, a kék, az arany, a bordó hagyományoknak megfelelő választások, a sivatagban felállított imasátrak színei voltak ezek. A megjelenő motívumok keleti és európai eredetűek. Fontos velük kapcsolatban megjegyezni, hogy mértani alakzatokra korlátozódnak, mert a zsidó vallás tiltja az emberábrázolást. Így a keresztény templomokat díszítő arcokhoz hasonlóakkal nem találkozhatunk zsinagógákban.

Olyan nagyszámú volt régen Miskolc zsidó lakossága, hogy gondot jelentett beférni a templomba. Ezért néhányan előre kibérelték ülőhelyüket a padokon, hitközségi adó előrefizetésével. Ma névtáblák emlékeztetnek erre a sorok között. Tragikus adalék, mint azt Csíki Tamás, a Herman Ottó Múzeum 40. évkönyvében megjelent, A miskolci zsidóság a holocaust időszakában című tanulmányában leírja:

"A Holocaust helyi áldozatait tekintve, a városbíróság a csak Miskolcról elhurcoltak számát 8000, az 1945 júniusában készült jelentés 8900 főben határozta meg. 1946-ban kb. 2350 fő tartozott e felekezethez (az össznépesség 3%-a), vagyis - a vidéki települé­sekről beköltözőket figyelmen kívül hagyva - a miskolci zsidóság mintegy 78%-a pusztult el."

Mára az épület állapota jelentősen leromlott, az egykori gyönyörű díszítés megkopott - bár az ember belépve még mindig érez valami megfoghatatlan, magasztos érzést. Hogy a régi kinézetet visszaállítsák, felújítási munkálatok zajlanak a zsinagógában. Szükség is volt erre, mert beázott a tető, a talajvíz miatt pedig az aljszerkezet felől is támadt a víz, ez pedig felgyorsította a romlási folyamatokat.

Pétertől megtudtuk, hogy a munkálatok első üteme lezárult, és a beázásokat megszüntették. Új aljzatot fektettek le, a padsorok nagy részét kibontották, majd konzerválás után, eredeti formájukban visszaépítik őket. Pontos dátumok nincsenek, de valószínűleg több év még, mire elkészül. Ami szomorú: Péter szerint nincs Miskolcon ma olyan, élő zsidó, aki eredeti állapotában láthatta volna az épületet. A hitélet viszont addig sem szünetel, a zsinagógát övező épületek egyikében imaház üzemel, ahol a közösség tagjai gyakorolhatják vallásukat.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?