No image

A hollóházi porcelángyártást két hétre kettévágta Trianon

Tóth István
1 éve 0 komment
Megosztás:

A hollóházi ipar közel 250 éves, 1777-ben egy üveghutával indult meg, amit kőedény- majd porcelángyár követett. Mára a hollóházi porcelán fogalommá vált, amit külföldön is értékelnek. A termelés körülbelül fele hazánkon túlra készül.

Miután meglátogattuk a múzeumot, átnéztünk 360-as kameránkkal a szomszédos gyárba is, hogy teljes képet kapjunk az iparról, ami összeforrott egy településsel. A gyárba egyébként szerveznek vezetett túrákat, ahol bárki megtekintheti, hogyan lesz az ásványok masszájából étkészlet - vagy sok egyéb szépség.

Idegenvezetőnk Schmutzer Sándor, a Hollóháházi Porcelán Múzeum munkatársa, elmondta, hogy 1777-ben egy már létező üveghuta felújításával indult el a hollóházi ipartevékenység. Évtizedeken át üveget gyártottak, majd az 1800-as évek elején, a középkori aranybányák újra-feltárása közben kaolinra bukkantak a környéken. Ami a kőedénygyártás (és nem mellékesen porceláné is) egyik alapanyaga, úgyhogy az üzem profilt váltott, ez az időszak pedig egészen a II. Világháborúig tartott.

A megmentő Károlyik

Még Trianon idején veszélybe került a település és a helyi ipar jövője. Hollóházát kettévágta a békeszerződés: a gyár maradt magyar területen, de a falu (és a szakképzett munkaerő) Csehszlovákia része lett. Azonban a már évszázadok óta a területen meghatározó - és például az ipart bérbe adó, de tulajdonló - Károlyi családnak köszönhetően csupán 2 hétig tartott ez az állapot. A grófék elutaztak Franciaországba, hogy személyes kapcsolataik révén határkorrekciót érjenek el, és Hollóháza teljes egészében visszakerült Magyarországhoz.

A Károlyi család uralma 1945-ig tartott, és a porcelángyártás is a 2. világégés után indult be a területen, ami ma is ugyanúgy működik. Az elmúlt évtizedek alatt számos figyelemre méltó eredményt értek el, melyekről sokat mesél a szomszédban található múzeum. Napjainkban mintegy 100 főt foglalkoztat a gyár, a forgalmasabb régi időkre a hatalmas gyártelep és épületei emlékeztetnek. Leginkább étkészleteket, ékszereket gyártanak, de tavaly egy fiatal iparművész Magyar Termék Nagydíjas portékát tervezett Hollóházának.

Külföldön is keresett

A termelés nagyjából fele külföldre megy. Arról, hogy vajon mitől ilyen különleges és keresett a hollóházi porcelán, Sándor elmondta, hogy benne lehet a sajátos forma- és motívumvilág, ami csak náluk található meg. Emellett a szintén rájuk egyedien jellemző kobalt kék és arany színek használata is közrejátszhat.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?