No image

Kész, felmondok. Megyek anyagmérnöknek!

Dóra Nagy
2 éve 0 komment
Megosztás:

School-túrán jártunk és ámultunk el rajta, hogy milyen menők az anyagmérnökök. A Miskolc Egyetem karát népszerűsítő roadshow laza levezetéssel és látványos kísérletekkel próbálta beszippantani a jövő egyetemistáit.

Persze, az ilyen roadshow-k pont arról szólnak, hogy mindenki a lehető legjobb orcáját mutassa - csak ez nem mindenkinek jön úgy össze, mint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának. Két programelemmel népszerűsítik magukat. A school-túra egy előadás, amin a kar oktatói mesélnek az anyagmérnökség mibenlétéről, valamint látványos, a szakmájukhoz kapcsolódó kísérleteket mutatnak be. A MAKadémia pedig tulajdonképpen egy játszóház a kisebbeknek, interaktív feladatokkal, mint emlékérme készítése préseléssel .

Az előadást Mende Tamás, a kar fiatal dékánhelyettese tartotta. Már az ő személyével nyert ügye volt a toborzócélnak, mivel az a tipikusan laza, energikus, barátságos tanár karakter, akit amerikai filmekből elképzelünk. Nem volt túl tudományos a bemutató, elhangzottak kis viccek, és engem megvettek kilóra a nyitójelenettel: a Star Wars zenéjéhez folyékony nitrogén segítségével gomolygó "füstöt" generáltak.

Hallhattunk példákat az anyagtudomány hétköznapi felhasználásaira (amik egyébként szintén emészthetőek voltak), a Miskolci Egyetem sikereire, és persze a képzés munkaerő-piaci előnyei is szóba kerültek. A leglátványosabbak és talán legmegnyerőbbek azonban a bemutatott kísérletek voltak.

A lángban kirajzolódó hangok legendája

Ahogy azt kell, ezekhez kihívtak a közönség soraiból segítőket, interaktívvá téve a bemutatókat. Több izgalmas elem is volt, például a hang láthatóságának modellezése. Egy grillsütőhöz hasonlító tűzsoron, a lejátszott hangok hullámhosszának megfelelően ugráltak a lángnyelvek. Itt a segítő egy 10 év körüli fiú volt, aki a szerkezetre kötött gitáron játszott pár akkordot és ezzel mozgatta a tüzet.

A hangulat tehát jó volt, a látványra se lehetett panasz, de azért nyilván nem fenékig tüzeskedés és játék folyékony nitrogénnel az anyagmérnök élete, hanem komoly tudás és munka van a háttérben. Mindenesetre jó tudni, hogy ebben a szakmában is tud szórakoztató elemeket találni az ember.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?