No image

Íjjal lőttek sonkára a Röfi Napon

Király Csaba
10 hónapja 0 komment
Megosztás:

Szirmabesenyőnek van egy saját télűző fesztiválja, amiről én most hallottam először, de már 4. alkalommal rendezték meg. Ez a Röfi Nap, aminek fókuszában a falusi disznóvágások hagyománya áll: kolbásztöltés, dalolászás, pálinka, jókedv.

Huszti Gábor polgármester elmondta, hogy egyre kevesebben tartanak disznót, egyre kevesebb a vágás. A Röfi Nap célja visszahozni valamit ebből a rituális hangulatból. A mostani a 4. alkalom, a folyamatos fejlődés pedig érezhető. Kolbásztöltő versenyt tavaly szerveztek először, idén már 31 csapat nevezett be. A dolog szürreális off-topic adaléka, hogy Szirmabesenyőben 3 (!!!) autószalon is található, így ezek külön kategóriában versenyeztek.

Viszont még ezt is übereli az I. Megyei Sonkalövő Verseny, aminek a játékszabályait szó szerint idézném, mert ennél jobban én sem írhatnám le. És persze szemlélteti, hogy szerencsére a magyar vásári kreativitás nem ismer határokat:
"A fellógatott sonkát, kolbászt, csülköt kell eltalálni a versenyzőnek. Találat esetén nyereményt kap. Ha a madzagját sikerül a versenyzőnek ellőnie, és a füstöltáru leesik a földre, akkor a versenyző egy sonkát nyer, több sikeres versenyző esetén a fődíjat szétlövéssel vagy sorsolással állapítjuk meg."
A nap központi helyszíne a kolbásztöltő verseny nagysátra, a csapatok délelőttől dolgoztak itt, és az egésznek olyan hangulata volt, mintha az ember egy össznépi disznóvágáson lenne, ahol néha random emberek kínálnak pálinkával, szólnak az ivós nóták, megy a húsmunka. Egy nagy házibuli az egész felnőtteknek, bár azt hiszem maguk a disznóvágások is erről szólnak (gyerekként voltam legutóbb), szóval ebből a szempontból aztán célt értek a szervezők: megidézték a hangulatot.

Mindemellett voltak kézműves sörök, tepertő, forralt bor, házi sütemények, szóval minden, ami egy jó gasztronómiai kicsapongáshoz kell. Hogy azért ne csak a kolbászolásról és az ivásról szóljon a nap, voltak kísérőprogramok is: játszóház, bábszínház gyerekeknek, a szokásos búcsús fellépők, körtánc, és kiszebáb-égetés, majd este Röfi Napi Bál zárta a mókát. Kíváncsi vagyok akkor hogy nézhettek már ki az emberek.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?