No image

Római katonák a Seuso-kiállításon!

Tóth István
1 éve 0 komment
Megosztás:

A Herman Ottó Múzeumban eluralkodott a római láz. A február 27-e és március 18-a között megtekinthető Seuso-kincsek témába vágó kísérőprogramot kaptak múlt hétvégén. Harci ruhába öltözött római kori katonák gyakorlatoztak, illetve a kiállítás mellett a civil élet korhű ruháit, eszközeit lehetett megtekinteni, kipróbálni.

A Seuso-kincsek után hatalmas az érdeklődés, mint azt a nyitónapon készült anyagunkban leírtuk, az előzetes foglalások majdhogynem beteltek. A hétvégén az ötezredik miskolci látogatót fogadta a kiállítás, és országos szinten már a 100 ezredik vendégre számítanak csütörtökön.

Aki foglaláson kívül tekintené meg a kincseket, várakozásra kell, hogy számítson. Szombaton ez az idő viszont nem okostelefonok nyomkodásával telt, hiszen a múzeum frappáns kísérőprogramot talált ki: stílszerűen, római hagyományőrzőket hívtak meg. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a közös fotó egy slágerkérés volt.

A Colonia Rostalló Kulturális és Hadtörténeti Egyesület hagyományőrző legionáriusai fokozták a római hangulatot. A kor civil és katonai viseletét, szokásait, tárgyi elemeit mutatták be a látogatóknak. A gyakorlatozó katonák - egyebek mellett - prezentálták a filmekben sokat látott teknősbéka formációt, latin vezényszavakat követtek, közben pedig ismertették a látottakat.Vezetőjük, dr. Lenár György, vagy inkább Gaius Villius Vulso, a Cohors VI Carpathica Tesserariusa foglalta össze, hogy miben rejlik a római hagyományőrzés esszenciája. Mint mondta, ez több szinten is megnyilvánulhat. Van, aki az "ép testben ép lélek" elvét követi, mások a kulturális-történelmi részbe szeretnek bele. Az mindenképpen közös bennük - mint a legtöbb hasonló közösségnél -, hogy a hobbijuknak hódolnak hétvégenként, együtt.

Ebbe nyerhettek most betekintést a Herman Ottó Múzeum várakozó látogatói, illetve a Hírek360 nézői. Ezután, ha valaki római harcosokat szeretne látni, nem a Gladiátort kell elővenni, hanem elég betölteni az oldalunkat.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?