No image

HELL Kart Amatőr Zenekarok Versenye: van létjogosultsága az élő zenének

Dóra Nagy
1 éve 0 komment
Megosztás:

Minden alkalomnak örülni kell, amikor élőben zenekarok játszanak. Ha még ezt ráadásként versenyen teszik, megfelelő technikai körülmények és szakmai zsűri intelmei mellett, az igazi jutalomjáték az egyszeri zeneszeretőnek. A HELL Kart Amatőr Zenekarok Versenye megyénkben azon ritka alkalmak egyike, amikor a környéken működő bandákat szemlézni lehet, és olyan izgalmas projekteket felfedezni, mint a győztes Z!ENEMI.

Március 24-én döntőjéhez ért a verseny; öt zenekar kapott két-két számnyi időt, hogy meggyőzze a szakmai zsűrit: ők a legjobb amatőr banda a környéken. Az amatőr szót érdemes azért definiálni a teljesség kedvéért. Azok a csapatok indulhattak, akik még nem futottak be. Maguk a zenészek lehettek profik.

A szakmai zsűri részéről Maróthy Zoltánnal, a Hangfoglaló Program küldöttjével beszélgettünk. Abban egyetértettünk, hogy egyre kevesebb teret kap az élő, zenekaros zene manapság. Túlnyomórészt nem ezt halljuk a rádiókban, tévékben, de még youtube-on sem egy jó gitárszóló generálja a csilliárdos megtekintést. Ezért üdítőek az ilyen versenyek, és látni rajtuk, hogy vannak, akik még így zenélnek.

Nem mintha gond lenne a popkultúránkat kitöltő stíluskavalkáddal, de ha valaki másra vágyik, akkor legyen meg neki is az alternatíva. Egy-egy hasonló versenyen feltűnnek azok a zenekarok, amik betölthetik az űrt. Manapság, amikor iPaden, applikációval zseniális zenét tud összepakolni egy tehetséges emberke, megsüvegelendő minden zenekaros próbálkozás.

Holtversenyben negyedik helyen végzett a Collisborn, és a Breath. Harmadiknak a KVHÁZ zenekart hozta ki a zsűri. Ők poposabb rockzenét játszanak, ami igazán különlegessé teszi őket - nem lebecsülve a többiek zenei munkáját sem -, az Zombori Zsanett énekhangja. A vájt fülű zsűri is elismerte a fiatal lányt, és ő kapta a legjobb zenésznek járó Újfalusi Gábor díjat.


Második helyen a Before the Last végzett, akikkel már készítettünk önálló anyagot. Ők úgy definiálják zenéjüket, mint ska-punk, reggae és pop egyvelege, ami a gyakorlatban egy igazi boldog, ugrálózenét varázsol a színpadra. Van három fúvósuk, ami már önmagában szép egy ilyen fiatal zenekarnál, de a legnagyobb elismerés, hogy az ülős verseny steril rendjét megzavarta három tinilány, akik ugyan szélre húzódva, de soha nem látott közelségbe merészkedtek a zsűri és a színpad közé. A szakmai ítélet is kihangsúlyozta, hogy ez olyan zene, amit bárhol, bármikor, bárkinek el lehet játszani, és még jó is.
Az egri Utcazenészek Versenye különdíjjal jutalmazta a srácokat: meghívást nyertek a versenyre.


A győztes a Z!ENEMI lett, akiknek a zenéjéről nekem elsőre a Rage Against the Machine jut eszembe. És itt kanyarodjunk vissza a cikk elején taglalt amatőrség kérdéséhez. Maga a banda új, és a versenykiírás értelmében tényleg amatőrök, hiszen január végén volt a bemutatkozó koncertjük. Viszont a tagok profik, vagy legalábbis olyan zenészek, akik az évek során már jócskán letettek valamit az asztalra. És ez hallatszott-látszott is rajtuk. A zenéjük erős, színpadi jelenlétük is van, az MC, Juró még betegen, alig hanggal is pörgős és átütő volt.


A srácok elmondták, hogy most egyéves a banda, és a versenyen is azért indultak el, hogy építgessék hírüket. Szeretnek élőben zenélni, ez pedig pont egy jó lehetőség volt mindkettőre. Emellett persze ez egy elismerés is, ami mindig jól esik, hiszen szakmai visszajelzés, hogy jó, amit csinálnak. Most pedig kezdhetnek készülni az országos döntőre.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?