No image

Miskolc nagyjai a Deszkatemetőben: Gálffy Ignác és Imre - a múzeumalapító és a polgármester

Dóra Nagy
1 éve 5 komment
Megosztás:

Gálffy Ignác és fia, Imre meghatározó történelmi személyiségei Miskolcnak. Míg előbbi tanárként a korabeli szakképzés fontos szereplője, hobbirégészként a mai Herman Ottó Múzeum jogelődjének is egyik alapítója volt. Imre egy nagyon nehéz időszakban, a II. világháborúban a város polgármesteri tisztségét töltötte be. Folytatjuk sorozatunkat, melyben a Deszkatemetőben nyugvó híres miskolciakat mutatjuk be, akiknek a nevével nap mint nap találkozunk, de talán egy kicsit tanulhatunk még róluk Kapusi Krisztián történész segítségével.

A Deszkatemetőről és a Tetemvárról már mesélt sorozatunk első részében Kapusi Krisztián, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület történésze. Gálffy Ignác és Imre megismerését a korszak leírásával kell kezdenünk.

Az 1867-es kiegyezéstől az I. világháborúig tartott a dualizmus kora, ami sokrétű fellendülést is jelentett Magyarországnak. Az emberek keresték a lehetőségeket, ahogy azt az erdélyi Gálffy Ignác is tette. Számításait Miskolcon találta meg: reáltárgyak vonzásában élő tanárember lett.

A tanár, aki mellesleg múzeumalapító

A polgárosodó korszak egyik fontos eleme volt a kereskedelmi szakoktatás. Ezt felismerve az idősebb Gálffy - feltehetően - matematika-fizika szakos tanárként a mai Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumban helyezkedett el tanárként, később pedig igazgatója is volt az intézménynek.

Tanári tevékenysége mellett fontos közéleti szereplője volt kora Miskolcának. Jelentős szerepet töltött be az 1899-ben megalapult Borsod-Miskolczi Múzeum létrejöttében. Hobbija volt a régészet, így az intézmény kezdeti gyűjteményéhez ő is hozzájárult. A ma is álló jogutód, a Herman Ottó Múzeum egyik alapítóját tiszteli benne, emlékét is őrzik, például csíptetős szemüvegével. Neve továbbá ismerős lehet a Győri kapu városrészben található utcáról is.

A politikus, aki tragikus szerepeket vállalt fel

Fia, Gálffy Imre Miskolc polgármestere volt a II. világháború idején - a nyilas hatalomátvételkor pozíciójából erőszakkal távolították el. A fasiszták bukása után visszavette tisztségét, és a bevonuló szovjetekkel már ő tárgyalt. Tragikusan alakult jövője, hiszen 1952-ben - származása miatt - megbélyegezték, és kitelepítették a hortobágyi Borsós-tanyára. Kietlen körülmények között élt feleségével, egészen az 1953-as amnesztiáig.

Hazatért a család, azonban házukat kifosztották, egészségük pedig megromlott. Az egykori polgármester visszavonult a közélettől, hogy aztán az 1956-os forradalom idején még egyszer fontos szerepet töltsön be. Megválasztották a Miskolci Nemzeti Bizottság elnökévé, külön városi küldöttség ment érte. A bukás után nem érte retorzió, de egészségi állapota ekkorra annyira leromlott, hogy 1957-ben elhunyt.

Apa és fia két generáción át voltak meghatározó személyei Miskolc történelmének, ma pedig mindketten a Deszkatemetőben nyugszanak.

- 1. rész: Rácz Ádám, a "médiamogul"

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
5 Hozzászólás népszerűség szerint
  1. […] Az oktatás híveként több iskola megalapítása kötődik ciklusaihoz, a kereskedelmi szakoktatást kifejezetten támogatta. További infrastrukturális, közbiztonsági újítások mellett egyik legfontosabb eredménye, hogy 1909-ben az országgyűlés törvénybe iktatta Miskolc valódi városi rangját - ez pedig egy régóta húzódó jogi státuszi kálvária végére tett pontot, aminek eredményeként függetlenedtünk a vármegyei fennhatóságtól. Ma ezt az eseményt ünnepeljük minden év május 11-én városnapként. Krisztián úgy összegzi Szentpáli Istvánt, mint a miskolciság megtestesülése. Neki ugyan nem volt borospincéje az Avason, és még csak nem is itt született. Mindezek ellenére olyan otthont talált ebben a fejlődő, polgárosodó, kereskedőkkel, iparosokkal és értelmiségekkel teli időszakban Miskolcon, amiért hajlandó volt történelmi léptékű tetteket végrehajtani. - 0. rész: Beharangozó - 1. rész: Rácz Ádám, a "médiamogul" - 2. rész: Gálffy Ignác és Imre - a múzeumalapító és a polgármester […]

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?