No image

Miskolc nagyjai a Deszkatemetőben: Rácz Ádám, a "médiamogul"

Tóth István
11 hónapja 8 komment
Megosztás:

A miskolci Deszkatemetőben több híres miskolci történelmi személy nyugszik. Mint azt beharangozó videónkban említettük: olyan nevekről van szó, amikkel naponta találkozunk, azonban sokszor nem is tudjuk, hogy kik voltak ők. A helytörténet szépségeiben elmerülve, a lokálpatriotizmus jegyében indítunk sorozatot, ahol Kapusi Krisztián történész segítségével tárjuk fel a nevek mögötti rejtélyeket. Mindezt 360 fokban, a http://hirek360.hu/ oldalon. Először magával a Deszkatemetővel és az ott nyugvó Rácz Ádámmal ismerkedünk meg, aki sokat tett a környék korabeli nyilvánosságáért.

A Tetemvár, aminek oldalában a Deszkatemető terül el, önmagában izgalmas helye Miskolcnak. Mint Kapusi Krisztián, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület történésze kiemelte: találkozik itt a szent és a profán. Az 1600-as évektől itt található temető és a Deszkatemplom mellett borospincék helyezkednek el.

Tudatosan épült domboldalba a temetkezési hely. Mielőtt eleink gondot fordítottak a folyóvizek szabályozására, azok rendszeresen kiöntöttek, ezzel felforgatva települések életét. Hogy egy árvíz ne mossa ki a sírokat a földből (ezzel pedig járványveszélyt és az emlékek vesztét okozza), magasabban fekvő területekre temetkeztek.

Temetők, bitófa és kolera

A reformáció időszakában Miskolcot közel teljes egészében református vallású lakosság népesítette be. Így kézenfekvő volt, hogy a várost határoló két dombra - a Tetemvárra és az Avasra - épült temető és templom is e hitet kövessék.

Maga a Tetemvár elnevezés a történész szerint összefüggésben állhat a temetkezés tényével. Hiszen görög ortodox temető is létezett a helyszínen, de a Hősök temetője is a közelben található. Akasztó-bércként is ismert a terület, ami onnan ered, hogy Miskolc háromágú bitófája egy északabbi ponton állt. Az országútról látható volt, ahogy a kivégzettek lógtak az akasztófán. Én személy szerint olyan legendát hallottam, hogy egy korábbi kolera járvány névtelen áldozatai nyugszanak a domboldalban, és ezért hívják Tetemvárnak.

A nyomdász, aki élt a lehetőségekkel

Rácz Ádámot nyomdászként ismerjük, de ez csupán a "fő tevékenysége" volt. Mint Kapusi Krisztián jellemezte a korszakot, az 1867-es Kiegyezés után indult meg Magyarországon az ipari forradalom, a polgárosodás. A "szerencselovagok" időszaka volt ez, amikor a fellendülés nyújtotta lehetőségeket sokan ügyesen használták ki - és itt nem feltétlenül illegális üzelmekre kell gondolni.

Nyomdája mellett laptulajdonos és publicista volt maga Rácz Ádám is - valamint a korabeli miskolci közélet meghatározó alakját tisztelte benne a város. A Borsod-Miskolci Értesítő hetilapként jelent meg minden csütörtökön - benne sok vezércikkével, utazási beszámolójával, hiszen világlátott ember volt.

A sajtó akkori állapota nem hasonlítható a mai sokszínűséghez, a kínálathoz, illetve a töménytelen információhoz, ami rendelkezésünkre áll. A Borsod-Miskolci Értesítő a település - és a környék - egyik nagyon fontos információs médiuma volt, ennél fogva alapvető szerepe volt a helyiek életében.

A város ma is emlékeztet rá

Az Avason pincét tulajdonolt, ami Krisztián szerint egy korabeli polgár számára státuszszimbólumként írta le társadalmi helyzetét. A mai Rácz-sor nevének eredete nem egyértelmű, de levéltári adatok bizonyítják, hogy Rácz Ádám pincéje ezen a területen tárolta a borokat. Emellett a Győri kapuban utca őrzi neve emlékét, régi nyomdája gyakorlatilag a mai, új Városháza helyén működött.

Rácz Ádám egy tökéletes példa arra, hogy ma is szembe jönnek velünk a múlt nevei, de nagyon sokan nem tudjuk, hogy kik voltak ők és mit képviseltek. Sorozatunkat hamarosan egy újabb fontos miskolcival folytatjuk.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
8 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?