No image

A Borangolásra felpezsdült a történelmi Avas

Dóra Nagy
2 éve 0 komment
Megosztás:

Pincesorok macskaköves útjain, kezükben borospohárral bolyongó miskolci polgárok lepték el a történelmi Avast május 17. és 19. között. A Miskolczi Borbarátok Társasága idén már a VII. Avasi Borangolást rendezte meg, ezzel felidézve azokat az időket, amikor a város egyik legfontosabb kultúrszórakozási részét adták a domboldal szűk utcái.

A 3 nap alatt 40 helyszínen, 60 borászattal, 20 gasztroponttal, 36 zenekarral, és összesen 70 programmal találkozhattak a látogatók. A történelmi Avas potenciálját nem igazán használjuk ki mi miskolciak, pedig ezek a számok jól mutatják, hogy mennyi minden fér el a területen és környékén.

Ennyi programot felsorolni is nehéz lenne, de emeljünk ki pár elemet a 3 napból, amik szubjektíve emlékezetessé tették az idei Borangolást. Kezdésnek vegyük azt, hogy minden résztvevő saját borospoharat kapott, azzal járhatta a pincéket, és vehetett a finomabbnál finomabb borokból. Ennek a gesztusnak - az ökológiai érték mellett - azért is lehetett örülni, mert valami polgári romantikát csempészett a hangulatba a sok pohárral járkáló ember látványa.

Az Avasi Református Templom különleges koncerthelyszínné alakult át. A szentség házában mindig különleges, misztikus az akusztika, idén a Kiss Kata Zenekar, és Janicsák Veca bizonyították ezt. A zenei program nem merült ki ennyiben. Több vendéglátóhely saját programmal készült, ahol élőben szolgáltatták a muzsikát. A hivatalos program részeként az Avasi Kilátó lábánál várta színpad a borangolókat, olyan fellépőkkel, mint a Margaret Island és a Quimby.

Külön megemelem a kalapomat a szervezők előtt, amiért több miskolci zenész és zenekar is fellépési lehetőséget kapott a különböző helyszíneken. Az igazi meglepetést azonban valami más okozta: természetesen egy templomban, egy pincében, vagy egy nagyszínpadon is hangulatos az élőzene, de amikor egy srác előkapta a gitárját a fákkal körülvett, hangulatos domboldalban, és utcazenélésbe kezdett, akkor járt át leginkább a domboldali pincéknél borozó, századfordulós miskolci polgárság modernizált hangulata.

Bár futó nyári záporok rövid időre megzavarták a Borangolást, az emberek nem estek pánikba, hiszen addig is be tudtak menekülni egy-egy pincébe a több mint 800-ból, vagy vendéglátóhelyre. Az izgalmas az volt, hogy amint elállt az eső, újra ellepte az utcákat a tömeg, és mindenki hömpölygött tovább borospoharával kezében.

A nagy kóstolás közben, ha valaki megéhezett sem kellett hazaszaladnia, hiszen különböző ételkülönlegességek, borkorcsolyák várták. Food truckosok települtek ki, éttermek kínáltak harapnivalókat, és igazi kuriózumokba is bele tudott futni az ember. Engem a kacsa hot dog vett le a lábamról, aminek ízeire gondolva máig összefut a nyál a számban.

És akkor még nem is beszéltünk érdemben a kézműves finomságokat kínáló termelői napról, a Miskolci Nemzeti Színház boros nótákat éneklő színészeiről, a Miskolci Balett táncosairól, irodalmi programokról, kiállításokról, túrákról, előadásokról, és még folytathatnám a sort. A VII. Avasi Borangolás legnagyobb erénye az, hogy újra életet lehet a történelmi Avasra. Önhibáján kívül, legnagyobb hátránya ugyanez: a maradék 362 napon nem élvezhetjük mindezt...

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?