No image

Miskolc nagyjai a Deszkatemetőben: Szeghalmy Bálint, ikonikus miskolci épületek tervezője

Dóra Nagy
1 éve 3 komment
Megosztás:

Szeghalmy Bálint rendkívül termékeny építész volt, aki valószínűleg egyedülálló a világon a tekintetben, hogy két református templomot is tervezett egy városban. Miskolcon ugyanis a Deszkatemplom, illetve a Martinkertvárosi Református Templom is kézjegyét viseli - más jelentős épületek mellett. Folytatjuk sorozatunkat, melyben a Deszkatemetőben nyugvó híres miskolciakat mutatjuk be, akiknek a nevével nap mint nap találkozunk, de talán egy kicsit tanulhatunk még. Ezúttal Merényi József fafaragó népi iparművész, Szeghalmy Bálint, az egykori főmérnök nagy tisztelője volt segítségünkre.

A Deszkatemetőről és a Tetemvárról már mesélt sorozatunk első részében Kapusi Krisztián, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület történésze. Szeghalmy Bálint 15 évig volt Miskolc főmérnöke, és ezen idő alatt több ikonikus épülettel alakította a városképet.

Nagyváradon született 1889-ben, és 1963-ig tartó életének csupán egy szelete volt városunk, ahol 1929 és 1944 között töltötte be a főmérnöki, kvázi főépítészi posztot. Országszerte megtalálhatóak építészeti alkotásai, mint Nagykanizsán, ahol miskolci megbízatása előtt töltötte be a városi mérnöki pozíciót 10 évig. Emellett Karcag, Hódmezővásárhely, Szombathely és Sopron is Szeghalmy-épületek otthona.

Kultikus épületek tervezője

Merényi József úgy definiálja Szeghalmy Bálintot, mint a "magyar építészet Bartók Bélája". Felhívja rá a figyelmet, hogy Magyarországon mintegy 12, hozzá kötődő református vagy evangélikus templom áll és működik ma, ami egyedülállóvá teszi egyébként is lenyűgöző életművét. Miskolc olyan épületeket köszönhet - vagy köszönhetett - neki, amik meghatározó tényezőkké váltak a helyiek identitástudatában.

Mint arról korábban részletesen írtunk, a mai Avasi Kilátónak több elődje is a város felé magaslott. Ezek közül az 1934 és 1956 között álló faépületet Szeghalmy Bálint tervezte. Kísérteties a hasonlóságuk a Deszkatemplommal, ami nem meglepő tudván, hogy ugyanaz az elme áll megálmodásuk hátterében.

A Miskolctapolca Barlangfürdőnek 1938-ban a tervei alapján épült egy kvázi elődje, a Tavi fürdő, ami az ott található meleg vizű tavat állította az üdülni vágyók szolgálatába. József szerint a világon egyedülálló Szeghalmy Bálint abból a szempontból, hogy Miskolc nagyságú városban két református templom egy tervezőtől nem igen található. Hiszen az említett Deszkatemplom mellett a Martinkertvárosi Református Templomot is neki köszönhetjük.
Ezek után már nem is lehet meglepő, hogy az Avasi Református Templom 1937-38-as felújításának ő volt az építészeti vezetője. Emlékét továbbá a Szeghalmy Bálint Építészeti Alapítvány őrzi.

A történelem tragikus áldozata

Munkásságát a kalotaszegi, régi erdélyi magyar stílus jellemezte. Emellett a korban hódító bauhaus-t elutasította, valamint ellenezte a túldíszítettséget és a giccset. Egyéniségéről elárul valamennyit, hogy számos munkájáért nem kért tiszteletdíjat.

Termékeny miskolci munkássága 1944-ben ért véget, amikor elhagyni kényszerült feleségével az országot. Egyes információk szerint azért választották a németországi emigrációt, mert korábban Horthy Miklós falujában templomot és községházát tervezett - az egykori kormányzó támogatása mellett -, ez pedig nem tetszett a rezsimnek. Deggendorfban, - mint Merényi József mondja - koldusszegénységben hunytak el feleségével; maradványaik 2000-ben kerültek haza, az általa tervezett Deszkatemplom mellett található domboldalba.

- 0. rész: Beharangozó
- 1. rész: Rácz Ádám, a "médiamogul"
- 2. rész: Gálffy Ignác és Imre - a múzeumalapító és a polgármester
- 3. rész: Szentpáli István, a jámbor polgármester
- 4. rész: A legendákkal övezett Bató család

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?