No image

A látássérült embernek is jár a sport

Dóra Nagy
2 éve 0 komment
Megosztás:

Látássérültek és épek közös lovagláson jártak Miskolcon. A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete összetett projektet valósít meg "Sportosan Borsodban" címen. Sorstársaikat a rendszeres sportolásra biztatják, közben pedig érzékenyítik is a különböző szolgáltatókat, hogy legközelebb, amikor önállóan mozogna egy látássérült, mindkét fél gördülékenyebben kezelje a helyzetet.

A látássérült embereknek ugyanolyan életigényeik vannak, mint ép társaiknak. Sokszor azonban az állapotuk ebben hátráltatja őket - viszont nem feltétlenül gátolja! Mint Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke elmondta, sokszor az jelent problémát, hogy önállóan nem mernek elindulni sorstársaik, és inkább a biztonságot, de ugyanakkor magányt is jelentő szobát választják.Sok pozitív példa létezik, de a mostani projektjük - a Sportosan Borsodban - a rendszeres testmozgásra inspirálja a látássérülteket. Azonban nem ők az egyedüli célcsoport. Bevonnak olyanokat is, akiknek ép a szemük világa, mint például a családtagokat. A mostani lovagláshoz tízen csatlakoztak, ebből nyolcan élnek látásproblémával.

A sportok megkedveltetése mellett cél, hogy a meglátogatott helyszíneken - mert mennek gyógytornára, jógázni, táncolni, túrázni, tandembiciklizni és tekézni is - az ottani személyzet szokja, tanulja a helyzetet: hogyan segíthetnek egy látássérültnek a sport élvezetében. Ez hosszú távon azért szükséges, mert ha kedvet kap valaki az adott testmozgáshoz, később egyedül is visszatérjen, és ne tántorítsa el egy kellemetlen tapasztalat.Gábor már túl volt a lovagláson, amikor beszélgettünk. Látássérültként nagyobb koncentrációt követelt meg tőle a fel- és a leszállás, de a lovarda munkatársai segítettek neki. Melyik mozzanatnál, mikor, hova tegye a lábát: körülírták a szituációt. Ezt leszámítva, olyan lovagolni, mint egy ép embernek. És éppen ezt akarják bizonyítani a sorstársaknak.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?