No image

Sok baleset Miskolcon, de segítettek az elsősegélynyújtók

Tóth István
7 hónapja 0 komment
Megosztás:

Robbanás a Szinva teraszon, lezuhant hőlégballon a Hősök terén, súlyos sérülések, halálos áldozatok. Természetesen szimulációkról van szó, amelyek során gyermek, ifjúsági és felnőtt elsősegélynyújtók tesztelték tudásukat. A hétvégén Miskolc látta vendégül a Magyar Vöröskereszt 47. Országos Elsősegélynyújtó Versenyének döntőjének résztvevőit.

A 47 éve megrendezett verseny 20 év után tért vissza Miskolcra, közel 300 versenyzővel és majdnem ennyi önkéntessel. Három korcsoportban adtak számot elsősegélynyújtó tudásukról: 21 gyermek, 21 ifjúsági és 16 felnőtt csapat jutott el idáig. Ők 21 állomásos körpályán teljesítették a feladatokat, melyek közül 7 helyszínen találkoztak valamilyen káresettel.

"Balesetekkel" teli belváros

Ezek a számok, de az igazán izgalmas, hogy mindez a borsod-abaúj-zempléni megyeszékhely belvárosában történt szombaton, sok-sok városlakó szeme láttára. Nekik nem kis meglepetést okoztak a megrendezett szituációk – mert valljuk be, látványosak voltak!

Szeptember második hétvégéje az elsősegélynyújtás világnapja, hagyományosan ekkor rendezi meg a versenyt a Magyar Vöröskereszt. Kettős a cél, hiszen amellett, hogy a versenyzők tesztelhetik tudásukat, a fentebb említett nyilvánosság és a gyakran sokkoló helyszínek miatt magára a segítő tudás fontosságára is felhívják a figyelmet.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta, hogy megyei döntők előzték meg a napot, és a legjobbak mérték össze tudásukat. Nem kizárólag egészségügyi tanulókról van szó, nagyon sok fiatal az iskolában, amolyan választható extraként sajátította el az elsősegélynyújtási ismereteket – ebben oroszlánrészt vállal a szervezet. Ugyanakkor pályaorientáció is, mert sokan a későbbiekben az egészségügyben helyezkednek el.
A főigazgató tapasztalata szerint mindenkiben ott rejtőzik a vágy, hogy hétköznapi hőssé váljon és képes legyen segíteni, ha arra szükség van.

Az állomásokra szervezett feladatokról elmondta, hogy nem mindenhol szakmai problémákat kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Kitelepült például a Magyar Honvédség toborzó részelege, ahol az önkéntes jelentkezőkkel kipróbálták a katonai hordágyat, illetve leszimuláltak egy harci szituációt, ahol megsérült egy kadét, a szanitécnek pedig a képzeletbeli harctéren kellett ellátnia sebesült bajtársát.

De elsősegélynyújtás területén tulajdonképpen minden volt, ami csak lehetséges: erős vérzés csillapítása, törések ellátása, eszméletlen állapot kezelése vagy az újraélesztés és még sok egyéb – sorolja Kardos István. Az elsősegélynyújtó – aki egy laikus - szerepe itt az, hogy amíg megérkezik a szakszerű segítség, stabilizálja a sérült állapotát – ezzel akár életet mentve.

Élethű szimulációk

Ahogy ez történt a Hősök terén is, ahol „lezuhant” egy hőlégballon, több sérültes szituációt generálva: leszakadt kézfej, hasból kiálló fémdarab, nyílt törés, törött orr – mindez sok művérrel és díjat érdemlő alakításokkal az önkéntesektől. Külön megérdemlik a dicséretet, mert játékukkal abszolút autentikussá tették a szimulációkat. Kedvencem a végtagját vesztett fiú volt, aki roppant hihetően küzdött egyszerre az ellen, hogy ellássák és azért, hogy segítsenek rajta. Életszerű, mint említettem.

A feladatmegoldást úgy kell elképzelni, hogy megérkezik egy csapat, akik időre dolgozzák fel a problémákat. Nekik van egy vezetőjük, aki koordinálja őket, közben pedig a felügyelő mentőtisztnek vagy ápolónak jelenti, hogy milyen esetekkel találkoztak és azokat hogyan kezelték.

Nem ma kezdték

Viroszt Eszter, Kovács Cintia és Veréb Alexandra Egerből érkeztek. Elmondták, hogy régóta a Magyar Vöröskereszt tagjai és rendszeresen önkénteskednek lakhelyükön. Alexandra úgy látja, belső motiváció kérdése – számára ez a segítés –, hogy megtanulja-e valaki az elsősegélynyújtást. Ő most egyetemista, de általános iskolás korában kezdte a „szakmát”.
A miskolci versenyen nagyon jól érezték magukat, ami egyébként nem az első megmérettetésük volt.

A szervezők idén először nem helyezésekkel értékelték a csapatokat, hanem arany (1), ezüst (4) és bronz (6) minősítést kaptak elért pontszámaik alapján. Így – mint fogalmaztak – több nyertese is lehetett a versenynek. A legmagasabb pontszámot és az ezzel járó arany minősítést a Somogy megyéből érkezett Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium csapata érte el.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?