No image

Mesél a mezőkövesdi Hadas - Gari Takács Margit Emlékház

Dóra Nagy
12 hónapja 0 komment
Megosztás:

Ismét ellátogattunk 360 fokos kameránkkal a mezőkövesdi Hadas városrészbe. Ezúttal a matyó hagyományok kiemelkedő képviselőjének, és továbbvivőjének, Gari Takács Margitnak az Emlék- és Zeneháza volt az úti cél.

– Gari Takács Margit hozta létre, és rendezte be a Kisjankó Bori Emlékházat, és ott is dolgozott – mesélte Keszi Jenőné és férje, az Emlék- és Zeneház gondozói, akik maguk is hagyományőrzőként, hímzőasszonyként és népzenészként tevékenykednek.

– Margit néni kézműves munkákat végzett, matyó babákat készített, szőtt és font, miközben anekdotázott a látogatóknak a népszokásokról, és a hagyományokról, arról, hogyan éltek itt régen a matyó emberek. Ráadásul mindezt a saját életéből vett történetekkel is alátámasztotta. Nagyon közvetlen hölgy volt, szívét-lelkét beleadta mindenbe, amit csinált, és ennek köszönhetően válhatott ismert mesemondóvá.

Zeneház is egyben az emlékház

– Vannak népi hangszereim, amiket nemcsak bemutatok a látogatóknak, de ki is próbálhatják azokat. Negyven éve vagyok amatőr népzenész, két legkedvesebb hangszerem a tárogató, és a citera. Matyó summás dalokat és aratási népdalokat játszom legszívesebben – tudtuk meg Keszi Jenőtől. Lehet még náluk furulyázni, dorongozni, nádidudázni, citerázni és tárogatózni is.

Novák Krisztina

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát! ​ ​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?