No image

Mesél a mezőkövesdi Hadas - Gari Takács Margit Emlékház 2. rész

Novák Krisztina
12 hónapja 0 komment
Megosztás:

A Gari Takács Margit Emlék- és Zeneházban mindent megtudtunk a matyó hímzésről.

A házban helyet kaptak Keszi Jenőné kézi hímzéssel készült munkái is. – A legtöbb látogató nem tudja, de a matyó hímzés nem volt mindig ennyire színes. A húszas évektől lehetett az üzletben olyan fonalakat vásárolni, amelyek színét nem tudták otthon megfesteni, így ezeknek köszönhetően került többféle szín a mintákba – tudtuk meg a hímzéssel foglalkozó hölgytől.

A korabeli minták még nem is hasonlítottak a mai matyó hímzésre. A manapság népszerű úgynevezett cipés-madaras mintát például annak idején csak lepedőkre vagy konyharuhákra hímezték és csak az elmúlt évtizedekben vált gyönyörű terítőket díszítő mintává.

A matyó hímzések esetében az öltések kilencven százaléka lapos öltés. – Nem nehéz, viszont meg kell tartani a formát, és a virágminták kialakításakor úgy kell dolgozni, hogy szépen kidomborodjon a virág, mert csak így lesz szép a formája – mesélt tovább Keszi Jenőné.

Mint mondta, régen a kislányoknak már általános iskolában megtanították az alap öltéseket, majd kaptak egy előrajzolt falvédőt. Olyan volt, mint egy mestervizsga, ha jól sikerült a falvédő, akkor nekiállhattak elkészíteni a stafírungjukat.

Novák Krisztina

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát! ​ ​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?