No image

Hímes tojás, írott tojás

Novák Krisztina
4 hónapja 0 komment
Megosztás:

Hímes tojás kiállításon jártunk a Miskolci Egyetemen, amely a putnoki Gömöri Múzeum és Zsuponyóné Ujváry Mária, a múzeum vezetőjének gyűjteményéből állt össze.

Csak az emberi elme

A hímes tojások és a gyűjtés mögött húzódik egy nagyon fontos üzenet, ami nem más, mint az emberi teljesítmény – hangsúlyozta megnyitó beszédében Szendi Attila, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum főigazgatója. – Kizárólag a digitális technikával ugyanis a modern könyvtár nem képes megtölteni az online csatornáit, hiszen a számítógépek nem tudnak ilyen hímes tojásokat előállítani, de a legfontosabb, hogy értékelni sem tudják azt. Erre csak az emberi elme képes.

Ünnepi köntösbe öltöznek

– Putnokra 1990-ben érkezett kézműves foglalkozást tartani a Gömöri Múzeumba a ragályi Hárskúti Imréné, és innentől datálható az én hímes tojásos történetem – mesélte Zsuponyóné Ujváry Mária. – Nagyon kedves volt számomra Erzsike néni, egy egyszerű parasztasszony, aki gyufaszállal bravúrosan írózta a tojásokat és hagymahéjjal festette azokat. Több mint egy évig tanulhattam tőle, mindig biztatott és most már közel harminc éve annak, hogy gömöri motívumokkal hímes tojásokat díszítek.

Ki él, el ne feledje

A megnyitó után Marika bemutatót és foglalkozást is tartott a helyszínen. Példaképéhez, Erzsike nénihez hasonlóan szeretné minél szélesebb körben továbbadni a tudását, hogy ezt a csodálatos hagyomány ne merüljön feledésbe.

Novák Krisztina

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton.

Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​ ​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?