No image

Locsolkodó legények és sikoltozó menyecskék Matyóföldön

Novák Krisztina
10 hónapja 0 komment
Megosztás:

A mezőkövesdi Hadas városrész "bejáratát" húsvéthétfőn el sem lehetett téveszteni. Az ott strázsáló, szalmabálákból épített és klasszikus, piros matyó virágmotívumokkal díszített csinos nyuszilánnyal nem csak a messziről érkezett látogatók, hanem a helyiek is lelkesen pózoltak egy-egy fotó erejéig.

Pár lépéssel beljebb már hívogatóan kacérkodtak az ember fülével a nagyszínpad felől érkező gyönyörű népdalszólamok, a fellépő Matyó Néptáncegyüttes, a Lajtha László Néptáncegyüttes és a Matyó Népi Együttes tagjai pedig igazán kitettek magukért és remek hagyományőrző előadásokat produkáltak. Mindeközben a nap nagy részében hétágra sütött a nap, a levegőben vattacukor-illat úszott, a szellő pedig kecsesen mozgatta a standokra kötözött lufikat.

Látványlocsolás

A Bútorfestő Alkotóház előtt a Matyó Népművészeti Egyesületnek köszönhetően bepillantást nyerhettünk a múltba, hiszen a matyó ünneplőruhába öltözött daliás legények egész vödörnyi hideg vízzel kergették a locsolkodás ezen formája elől sikítva menekülő csinos lányokat. Végül jutott víz a földre, a lányokra és a kíváncsi közönségre is, így aki arra járt biztosan nem hervad majd el. Éppen úgy, ahogy az UNESCO szellemi világörökség részét képező matyó hagyományok sem, köszönhetően az idén 18. alkalommal megrendezett Matyó Húsvétnak is.

Matyó tojások

A matyó minta természetesen a hímestojásokon is visszaköszönt, de nézelődés közben új információval is gyarapodtunk. Kiderült ugyanis, hogy a színeknek nem csak esztétikai jelentőségük van. A régi matyó néphagyomány szerint a kék a bánat, a piros az élet, míg a sárga a nap színe. Kezdetben ezt a három alapszínt használták, majd a festési technológiák fejlődésével megjelent a fekete, ami a föld és a termés színe. Az első világháború után jelent csak meg a zöld, ami a gyász színévé vát, a fronton elesett katonák emlékére, ezért 1918 után megszaporodtak a zöld levelek a női kötőkön és a férfiak surcán. A vállalkozó kedvű látogatók a Matyó Portán fel is próbálhatták ezeket a csodálatos öltözeteket.

Kulináris különlegességek

Az alkalmi standokon a hagyományos ételek, azaz a különböző házi rétesek, a hurka, a kolbász és a sült húsok mellett a mexikói quesadilla és az édes churros, valamint a rablóhúshoz hasonló, speciális lepénnyel és öntettel készített "yugoslav" ételek, továbba a pizza is képviseltették magukat. Az üdítőkön és a jégkásán kívül egyedi tervezésű üvegekbe friss, kézműves söröket csapoltak, és különleges házi gyümölcsborokat is lehetett kóstolni és vásárolni.

Kézműves foglalkozások és látnivalók

A Matyó Portán nem csak vásárolni lehetett a pipícsből, ebből a finom, édes kelttésztából készült, kismadárra emlékeztető süteményből – amit egykor a lányok a hímes tojás mellé adtak ajándékba a locsolkodó ifjaknak –, de saját pipícset is lehetett készíteni, sőt különböző töltelékekkel lehetett dúsítani, egyedivé tenni alkotásunk, ami harminc perc alatt ki is sült. A Gépmúzeum udvarán kapott helyet az állatsimogató: kis bocik, nyulak, pelyhes kiscsirkék, két kecskegida és az anyukájuk valamint juhok várták az állatszerető gyermekeket és felnőtteket. A Népi Játékok Udvarán egyedi fa körhintába ülhettek a kicsik, míg a nagyobbak a Matyó Múzeum „Kis kékfestő tanodájában” múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt. Az alkotóházakban, a régi mesterségek bemutatóján a bútorfestők, mézeskalács-készítők, szövőnők, tűzzománcosok és fazekasok életével és alkotásaival ismerkedtünk, és a matyó mintás tojásfestést is kipróbálhattuk.

Vásárfia

A gyermekek számára fából készült kardok, íjak és nyilak, damillal mozgatható pulikutyák és bárányok, valamint rengeteg édesség kínálta magát, de matyó mintás kis blúzokat és ingeket is lehetett vásárolni. A felnőttek ötletes, fából készült aranyos állatrajzokkal díszített hűtőmágnesek, lenyűgöző, kerámiából vagy bőrből készült kézműves tárgyak, és egészen egyedi, népművészeti göngyfűzéssel készített ékszerek és gyöngyökkel vagy matyó mintával díszített tojások közül választhattak.

Novák Krisztina

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton.

Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?