No image

Kotróhajók a Rakacai-víztározón

Dóra Nagy
8 hónapja 0 komment
Megosztás:

Egy speciális technikai megoldással távolítják el az iszapot a Rakacai-víztározóból, amelynek során felszippantják majd a fenékről és a tó melletti zagytározókba rakják az üledéket.

Meszes, Szalonna. Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. kezelésében lévő Rakacai-víztározó Szalonna és Meszes községek között, a Rakaca-patak völgyében helyezkedik el. A még 1962-ben kialakított víztározóra is jellemző, hogy a tározókat tápláló patakok, illetve egyéb befolyások folyamatosan hoznak magukkal hordalékot, amelyek természetes folyamata a meder feltöltődését eredményezi. Ennek hatására a tározók hasznos térfogata folyamatosan csökken.

Ez több okból is káros, hiszen egyrészt kevesebb vizet képes eltárolni, másrészt a kisebb vízmennyiség hamarabb felmelegszik, amely olyan kémiai folyamatokat katalizál, ami a nyers víz minőségének romlásához vezet. A tározókban ezen túlmenően zajlik az élet, saját ökoszisztémája van, ami szintén az iszap keletkezését és lerakódását serkenti. A tározók eutrofizációs folyamatának ellensúlyozására így rendszeres karbantartási feladatokat kell végrehajtani.

Az ÉRV. Zrt. elkészített egy karbantartási koncepciót, amelynek keretében a munkák 2018 decemberében kezdődtek el: a téli üzemi vízszint beállítását követően, a szakemberek a meglévő hordalékfogóban található szárazanyagból iszaptározó kazettákat alakítottak ki.

Júniusban pedig miután vízre tették és beüzemelték az úszó-kotró hajót, elindult a látványos része a munkának, vagyis a hidromechanizációs kotrás, amelynél mi is ott voltunk. A hajó orrán lévő forgókések látványosan végezték a dolgukat, de, hogy pontosan mi is ez, arról Hudák Józsefet, a társaság keleti üzemmérnökség vezetőjét kérdeztük.

– A kotróhajó a mederfenékről marókések segítségével felkotorja, felszedi az iszapot, majd egy nagyteljesítményű szivattyúval csővezetéken keresztül juttatja a zagytározó kazettákba, amelyet a szárazkotrás során kikerült földtömegből alakítottunk ki. Az iszapot ezekben a zagytározókban ülepítjük, a vizet pedig visszavezetjük a tóba – magyarázta el.

Mindent modelleznek

Az év során nagyjából 25 ezer köbméter iszapot szeretnének eltávolítani a tó fenekéről, ez pedig nem csak a karbantartást szolgálja, hanem gyakorlatilag egy kísérletet is végeznek, hogy meglássák, ezt a technológiát miként tudják olyan tározókon alkalmazni, ahol közvetlen vízkivétel történik.

Ezért modellezni fogják a kotrásnak a sebességét, a felkevert iszapnak az ülepedését, az iszapfelhő áramlását, nézik majd a vízminőséget felszíni és mélységi mintavételekkel. Az iszaptalanítás a tó ökoszisztémáján is javítani fog, ugyanis a viszonylag magas szerves anyagot tartalmazó üledéket eltávolítják, így mélyebb lesz a víz, a tisztasága jobb lesz, ami jót tesz az élővilágnak is.

Horváth Imre

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton.

Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?