No image

Téli madáretetés

Kiss Dóra
6 hónapja 0 komment
Megosztás:

A tartós hideg beálltával kezdhetjük a madarak etetését.

A Debreceni Egyetem Botanikus kertjében sétálgatva Papp Lászlóval beszélgettünk arról, hogyan gondoskodhatunk télen az itthon maradt madarakról.
– Annak, hogy mikor kezdjük el az etetést, mit rakjunk ki, már tudományosan megalapozott részletei vannak. Akkor rakjunk ki először madáreleséget, amikor jelentősen hideg, és esetleg már hótakaró is van. Folyamatosan etessük, ha valami olyasmi jön közbe, ami miatt nem tudunk egész télen tenni táplálékot biztosítani a madaraknak, akkor a legokosabb mód az, hogy folyamatosan csökkentjük a kirakott táplálékmennyiséget a teljes megszüntetéséig – kezdtük a beszélgetést Papp Lászlóval, a botanikus kert igazgatójával.

Figyelünk arra, hogy a etetőinket ne fedje hó, ha esetleg hófúvás miatt az etetőben felhalmozódik a csapadék, akkor távolítsuk el belőle. A madarak képesek hóból vizet felvenni, viszont ha enyhe, majdnem fagymentes a tél egy része, madáritatónkat tartsuk víz alatt.

Mivel etessünk?

A kihelyezni kívánt tápláléknál alkalmazkodjunk azokhoz a madárfajokhoz, amelyeket etetni akarunk. A fajok többségének az olajas magvak (például napraforgó, kender mag) kiváló táplálékuk szolgálnak magas az energiatartalmuk miatt, viszonylag könnyen emészthetők, arra azonban vigyázzunk, hogy ne avas magvakkal etessünk. Ezeket érdemes vegyíteni magas szénhidrát tartalmú magvakkal, például kölessel, cirokkal. Bizonyos madárfajoknál különböző gabonák is számításba jöhetnek, de az olajosokat kiegészítve mogyorót, diót egyaránt kihelyezhetünk az etetőkbe. Állati zsiradékokkal, a sótlan vajjal, faggyúval, valamint hájjal is szolgálhatunk a kertünkben megforduló madaraknak, sőt szinte mindenféle gyümölcsöt szívesen fogadnak. Kenyér azonban ne legyen a madáreleség között!

Madárbarát kert

Ha valaki saját kerttel rendelkezik, és szeretne a madaraknak is segíteni, akkor célszerű olyan növényfajok telepíteni, melyeknek termése ehető. Minél nagyobb egy kert diverzitása, minél több növényfaj van benne, annál nagyobb a lehetőséget kínál a madarak számára a megélhetésre, a fészkelésre és a táplálkozásra.
– Természetesen nem kell kiszolgáltatni a növényeinket teljesen az állatvilágnak, melynek egy része pontosan tudja, mit ehet meg egy növényről anélkül, hogy különösebb kárt okozna. A termés- és magevésük hasznos is a növények számára, hisz ezáltal terjesztik a növényt. Az esetek többségében a magok átmennek úgy az emésztőszervrendszerükön, hogy nem lesz semmi bajuk, sőt a csírázás gátló vegyületeket – ha van ilyen rajtuk – gyakran le is emésztik róluk – tudtuk meg az igazgatótól.

Az a jó kert, ahol legalább a tél elejéig van itt termett ennivaló a madarak számára. A szárnyasok nagyon sok mindent megesznek, például a cinkék előszeretettel fogyasztják a keleti tuja magvait. Nagyon sok dió úgy hullik le a fáinkról avar vagy növények közé esve, hogy nem találjuk meg, így a madarak éles szemükkel rájuk akadhatnak. Érdemes bőven termő almafáinkon is néhány kilogramm termést hagyni madárvendégeinknek.Téli csicsergők

Az itt maradt, nem költöző, elsősorban énekes madárfajainkkal, illetve a tőlünk északabbra lévő területek Magyarországon telelő fajaival találkozhatunk télen a kertünkben, az erdőkben.
– Hozzá kell tennem, nem csak énekes madarakról van szó, láthatunk harkályokat, de ragadozókat is. Erőteljesebb teleken a sólyom alkatúak – főleg ha jelentős hótakaró van, ami megint csak ritka manapság már – éhezhetnek, hiszen a táplálékmadaraik ügyesen elbújnak. A ragadozó életmódú, de nem ragadozó fajok, például a baglyok többségében rágcsálókat fogyasztanak, de télen jobban ráfanyalodnak a madár táplálékra is. Őket is segítjük úgy, hogy kihelyezünk rágcsáló asztalt, ami nappal a madarakat eteti, éjszaka pedig rájárnak a rágcsálók, amik zsákmányállattá lehetnek – mondta el Papp László.

Amiből keveset látunk

Szinte minden madárfajnál jelentős populáció csökkenés tapasztalható az elmúlt 50-60 évben. A füsti fecskéknél akár 60 százalékos is lehet ez a csökkenés. Pozitív tendencia is fellelhető egyes fajoknál, az egyik ilyen az örvös galamb, mely kevésbé fél az embertől, egyre gyakrabban fészkel kertekben, sőt lakótelepeken is.
Ritkábban lehet látni télen fenyő pintyet, nem azért, mert kipusztuló félben van, hanem egyszerűen nem jut el minden télen ide. A fenyő rigó az Alföldön nyáron ritkán fordul elő, de télen tömegesen megjelenik nálunk is, mert itt talál táplálékot. Szívesen fogyaszt sárga fagyöngyöt, számos rigó szereti ezt a félparazita növény termését, mely főleg a kocsányos tölgyeken jelenik meg.

A seregélyek elvonulnak, viszonylag kevés áttelelő példány van. Nemcsak a fehér gólyáknál, hanem énekes madaraknál is fellelhető az a tendencia, miszerint vannak vállalkozó kedvű példányok, amelyek ösztönösen megpróbálnak itt maradni. Ha a klímaváltozás tartós lesz, a sikeresen telelő példányok a génjeiket tovább adva erősíthetik a populáción belül ezt a tulajdonságot.
A fecskék még mindig következetesen elmennek, de sajnos nagy mértékben lecsökkent a létszámuk, ennek számos oka van; egyrészt a száraz övezetek mértékének növekedése. Át kell repülni egy viszonylag széles vízmentes részt, egyre bővülő sivatagot Észak-Afrikában, és ezt nem bírják ki. A példányszám csökkenés másik oka, hogy sok madárpusztító ember van mai napig is.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?