No image

Pneumatika?! - Középpontban a sűrített levegő

Kiss Dóra
2 hónapja 0 komment
Megosztás:

A cívisvárosból két iskola 1-1 csapata is képviseltette magát az országon döntőben.

A Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnázium adott otthont a XXVI. Csernyánszky Imre Országos Középiskolai Pneumatika Versenynek pénteken. A megmérettetésre 20 városból 21 iskola nevezett, így alakult ki a 25 csapat. Minden évben más város, illetve más iskola nyitja ki kapuit a döntő résztvevőinek; Debrecen már második alkalommal rendezi meg az országos versenyt, korábban a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban vetélkedtek egymással a pneumatika kiválóságai. Az idei országon döntő végső célja az, hogy elméletben és gyakorlatban is kiválóan szerepeljenek a középiskolai diákok.

Mérnökjelöltek a tornateremben

A Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnáziumba Pécsről, Szegedről és Tatabányáról is érkeztek műszaki beállítottságú tanulók a pénteken megrendezett országos pneumatikai döntőre.
Az intézmény igazgatója arról számolt be, hogy két részre osztották a napot, így vannak, akik a több mint két órás elméleti résszel kezdtek, a többiek pedig a tornateremben fogtak neki a gyakorlati feladatoknak. Mindegyik csapat a munkaasztalára többek között levegő-előkészítőt, nyomáscsökkentőt, programozható logikai vezérlőt (PLC) és útváltó szelepeket kapott.

A diákok egy papírlapra rajzolták fel a tervezetüket, majd az alapján kezdhették meg a munkafolyamatot. A gyakorlati résznek az a célja, hogy egy levegővel működő gépi berendezési modellt építsenek.
– A Budapesti Műszaki Egyetem kutatói állítják össze minden évben a gyakorlati feladatsort. A jövő mechatronikai vagy gépészmérnökei ezen a versenyen szerepelnek – mondta el a Napló érdeklődésére Demeterné Orosz Erzsébet, a DSZC Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnázium igazgatója.

Itt már mindenki nyert

A húsztagú zsűri folyamatosan ellenőrizte a diákok munkáját. A nap végén nem születik meg az eredmény. Pénteken éjszakába nyúlóan dolgoznak az ítészek, és a szombati napon derül fény a győztesek kilétére. A díjakat elsősorban a zsűriben szereplő cégek ajánlották fel, ám akik nem értek el helyezést, azoknak sem kell csüggedniük, mivel minden résztvevőnek kisebb ajándékkal kedveskednek a szervezők – tudtuk meg az igazgatótól.

ND

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?