No image

A tech a nők terepe is

Dóra Nagy
8 hónapja 0 komment
Megosztás:

Közel 300 debreceni középiskolás lány vett részt a TechCsajok elnevezésű rendezvényen szerdán délelőtt a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban. A program célja, hogy népszerűsítsék a lányok körében a műszaki és természettudományi pályát.

Nők zsivajától volt hangos az Agóra Tudományos Élményközpont szerda délelőtt. Közel 300 debreceni középiskolás lány vett részt a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által kezdeményezett TechCsajok című rendezvénysorozat itteni állomásán.
– Mindegyik német nagyvállalat, amely Debrecenben épül fel a következő években, elsősorban műszaki végzettségű, természettudományos ismeretekkel rendelkező fiatalokhoz is szól. Én arra szeretnék kapacitálni benneteket, hogy a részben itt felkeltett érdeklődés és tanulmányaitok alapján természettudományokra építő életpályát válasszatok – mondta a megnyitón Papp László polgármester. A Debreceni Egyetemre jelentkezők és felvettek között, karokra lebontva és a műszaki területre kihegyezve 14 karból négy olyan van, amelyben a nők aránya jóval alacsonyabb, mint a férfi hallgatóké. A legfeltűnőbb a különbség az informatika területén.

Növelnék az arányt
– Az intézmény legfontosabb stratégiája, hogy a műszaki területet fejlesszük, mégis csak 20-25 százalék között van az oda felvett nők aránya. Semmi mással nem tudom magyarázni, mint ro­ssz beidegződéssel, előítélettel, eleve nem választják ezt a területet, holott éppen egyetemi kollégáktól is hallom, hogy sok területen még helye is lenne, és indokolt a női gondolkodás megjelenése – hangsúlyozta dr. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.
– Nagyon fontos megmutatni a lányoknak, hogy a természettudományok nem félelmetesek, a mérnöki pályák nem nehezek. Élvezetesek tudnak lenni, és megtalálhatják benne az örömüket – mondta dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, délkelet-európai vezetője és a rendezvény támogatója.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?