No image

Álljunk talpra! Roma táncok mindenkinek

Kiss Dóra
10 hónapja 0 komment
Megosztás:

A nemzetközi roma nap alkalmából április 8-án a debreceni Modemben – az érzékenyítés jegyében – Közös címmel tartottak különféle programokat.

Ezen a napon a roma népi hagyományok, valamint motívumok álltak a középpontban, a Debreceni Népi Együttes jóvoltából pedig a megjelent óvodás és iskolás csoportok nagyecsedi és rozsályi cigány táncokkal ismerkedhettek meg.

– A romák sokkal virtuózabb dolgokat táncolnak ritmikában, mint a magyarok. Nagyon szépen díszítik a táncaikat, főleg az aprózó motívumokat, a csapásokat, a különböző félfordulókat, beleteszik a mozdulatokba a stílusukat – beszélt a roma táncok különlegességéről Hercz Vilmos, a DNE művészeti vezetője. Szőke Henrietta, Rozsályi Dániel, valamint Puskás László néptáncoktató a gyerekekkel ismertette az alaplépéseket.

Kimeríthetetlen kincsek

A rendezvényen vegyesen vettek részt roma és magyar gyerekek, sőt a pedagógusok is örömmel álltak be a körtáncokba.
– Észrevettünk, hogy a roma gyerekek egy kicsit nehezebben oldódnak fel. Az is szembetűnő, hogy kimagaslóan jobb a ritmusérzékük, egyből moccannak zenére, ahogy használják a karjukat, a kézgesztusaikat, az a vérükben van. Ugyanez a hangszeres tudásukról is elmondható, nem egy olyan ismert cigányprímásról tudunk, akinek abszolút hallása van – mondta el Hercz Vilmos, hozzátéve: a program segítségével a zene és a tánc révén közelebb lehet vinni egymáshoz a gyerekeket, s megmutatni azt, hogy milyen kimeríthetetlen népművészeti kinccsel rendelkeznek a romák.

KD

Nézz körbe 360 fokban!


A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?