No image

Az ország egyetlen vízi vágóhídja

Dóra Nagy
10 hónapja 0 komment
Megosztás:

Az épületben a vágóhíd szerszámai és az elmúlt 30 év emlékei sorakoznak.

A hetven négyzetméter alapterületű vízi vágóhidat Nagyléta község építtette 1904-ben a Kálló II. főfolyás felé. A hentesek, mészárosok és a sakterek a vágóhídon maximum nyolcan dolgoztak egyszerre. A földműves szövetkezet 1951-től bérelte az épületet, és a húsellátás a helybelieknek 1976-ig tartott, ezután felújították.
A jószágot elhasították, majd feldolgozták, és utána elszállították a húsboltokba vagy a mészárszékekbe. Magyarország egyetlen vízi vágóhídja 1984 óta élelmiszeripar-történeti műemlék épület.

Vízi vágóhíd szerszámai


A hentesmunka
A vágóhídon három összefolyó van, ezáltal a vágás során nagy mennyiségű vizet használtak; az apró hulladékokat, amik hasításkor és bontáskor maradtak, lehullottak a Kálló II. főfolyásba. A sertést kint ütötték le, ott elvéreztették, és megperzselték, viszont a marhát lekötözték, elkábították, és bent véreztették el, ami lefolyt a vízbe. Mielőtt az állatot levágták, húsvizsgálaton ment keresztül. Ehhez kellett egy állatorvosi igazolás, csatolva mellé egy járatlevéllel, amin az szerepelt, hogy honnan érkezett az állat. Az orvos ezt követően bekönyvelte az adatokat, így megkezdhették a feldolgozást. Itt soha nem takarítottak mosószerrel; volt egy takarító bácsi, aki szitált homokkal törölte le a falakat. A felgyülemlett napi hulladékot pedig lovasszekéren vitték a dögkútba.

Vízi vágóhíd - zsírosbödönök


  A kiállítás
A gyűjtemény tulajdonosának, Anikó néninek a férje, apósa és férjének édesapja is a hentesszakma mesterei voltak. A kiállításon szereplő családi okmányok 1890-ig vezetnek vissza, melyek közül segédlevelek, iparigazolványok, munkakönyv és mesterlevél maradt fent. Jelenleg a vágóhíd a városé, de Anikó néni 2001 óta igyekszik fenntartani a vágóhíd múltját, mutatva a jelen érdeklődőinek, hogy hogyan és miként dolgoztak anno a hentesemberek.

Tóth Józsefné Anikó néni - a gyűjtemény tulajdonosa


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?