No image

Bivalyfürdető épül a Pusztai Állatparkban

Kiss Dóra
5 hónapja 0 komment
Megosztás:

Nagyon sok gyermek fél az állatoktól, itt azonban megbizonyosodhatnak arról, hogy nem bántanak.

HORTOBÁGY. Debrecenből csaknem háromnegyed órás autós utazással jutunk el a nagyjából 25–30 hektárnyi területen fekvő, az 1997-ben a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. által létrehozott Pusztai Állatparkhoz.
Az őshonos háziállatokat felvonultató parkban erdélyi kopasz nyakú tyúkokat, parlagi kecskéket, mangalicasertéseket, gyimesi rackákat és szamarat, valamint a körkarámban hucul lovat, magyar szürke marhát és dagonyázó házi bivalyt is testközelből láthatnak a kilátogatók. Az állatpark egyrészt bemutatja a magyar jószágokat, másrészt pedig elősegíti ezen fajták fenntartását, s népszerűsíti azokat.
Juhász Imre, a Pusztai Állatpark vezetője elmondta: Dunántúlról sokan érkeznek hozzájuk, hogy egy helyen megtekintsék a Hortobágyra, s a magyarságra jellemző állatfajtákat.
– Nem az a lényeg, hogy minél több állatunk legyen, hanem hogy minden fajtából tartsunk egy keveset, egyébként megközelítőleg kétszázra tehető így is az állatok létszáma – fogalmazott. – A gyerekek egyik kedvenc helyszínén, az állatsimogatóban bárányokkal, kecskegidákkal találkozhatnak, és a nemrég született szamárcsikót is megsimogathatják. A kisebbek az állatok mellett a hatalmas terület adta szabadságot élvezik a legjobban. Minden mesterségesen kialakított dombot megmásznak, majd a puha füvön nagy kacajok közepette legurulnak – mesélte Imre.

Parki fejlesztés

Juhász Imrétől megtudtuk, hogy a sással és náddal benőtt körkarám melletti tavon szeptemberben elkezdődnek a munkálatok, s bivalyfürdetőt és fahidat építenek a mesterséges tó fölé. Ha minden jól megy, tavaszra készül el a fürdető.
– Az átjáróhoz egy kis kiálló fog tartozni, amin az érdeklődők megfigyelhetik, hogyan dagonyázik a meleg időben az iszapos pocsolyás vízben a bivaly. Ezt azért csinálja, mert így tud védekezni az élősködők, a légy, a bögöly és a szúnyogok ellen; a saras-vizes masszával bekeni a saját bőrét, s hűsölni is tud – avatott be Imre a bivaly életmódjába.

Nagy Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?