No image

Bor helyett krumplit tárolnak a borospincében

Kiss Dóra
5 hónapja 0 komment
Megosztás:

Pályázati támogatás nélkül az enyészeté lehet az újlétai borospince.

Újléta. Az egykor impozáns borospincét 1900-as évek végén építették Újlétán, azonban az utóbbi években többször kifosztották, megrongálták a település határában álló magányos épületet. Az önkormányzat azonban még nem mondott le Újléta büszkeségéről.
– A Balmazújvárosról idetelepült körülbelül 60 magyar, illetve német család építette a borospincét. Amikor idekerültek, akkor csak fás, erdős területet láttak, ezért is van a címerünkön fa. Elődeink főleg szőlőtermesztéssel foglalkoztak, az itt készült újlétai ezerjó bor híres volt a környéken – beszélt a múltról Szimáné Tóth Erzsébet, Újléta polgármestere, s hozzátette, ma már főként tormatermesztéssel foglalkoznak a településen.

Fotó: Kiss Dóra


Félmillió liter bor

Ahogy belépünk a föld alatti építménybe, láthatjuk azokat a kádak, melyekben a szőlőket áztatták, beljebb haladva pedig még mindig tisztán kivehetőek a hatalmas hordók, s a hozzájuk tartozó csapokból is maradtak meg. Viszont a műemlékvédelem alatt álló borospincén igencsak fogott az idő vasfoga, egy-két helyen beázik.
– 18 kerámia hordó van a pince belsejében, a kisebbek 11 ezer literesek, a nagyobbak pedig 54 ezer literesek, tehát félmillió liter bort tároltak itt – mondta a polgármester.

Évtizedek óta már nincs újlétai ezerjó a pincében, jelenleg a Start munkaprogram keretében termelt zöldségesek; sárgarépa, burgonya tárolására használják az épületet.

Fotó: Kiss Dóra


Pénz kérdése

Újléta polgármestere még nem mondott le a borospincéről, bár eddig nem sikerült forrást teremteni a felújításra. Megfelelő pályázati lehetőségre, vagy esetleges szponzorra várnak.
– Turisztikai központ lehetne sport lehetőségekkel, főzőhelyekkel, pihenőrészekkel. A létavértesi iskolások minden évben szerveznek ide kerékpár túrát – fogalmazott Szimáné Tóth Erzsébet.
A borospincét erdő veszi körül, nem messze pedig Újléta déli részén, a Hajdúsági Tájvédelmi Körzetben található Európa legnagyobb egybefüggő egyhajúvirág (kikerics) termőhelye.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?