No image

Csapások egyenesen Japánból

Dóra Nagy
3 hónapja 0 komment
Megosztás:

A mesterek által említett összhang a lelátón ülve is érezhető volt a teremben.

A Debreceni Egyetemen tartott edzést a világszerte elismert többszörös karatebajnok Murakami Sensei. A mester kifejezetten az egyetem felkérésére utazott Tokióból Magyarországra, ahol a Sporttudományi Oktatóközpont már jóval az esemény kezdete előtt megtelt a harcművészet szerelmeseivel. Minden korosztály jelen volt a gyermekektől az idősekig.

A karate fegyvertelen kezet jelent, ami arra utal, hogy a küzdelem alatt semmilyen segédeszköz nem áll a harcosok rendelkezésére. A shotokan karate ma a legelterjedtebb, legtöbbek által gyakorolt, és egyben a legtradicionálisabb stílusa ennek a sportágnak.

Murakami mester elárulta, hogy a karate nemcsak a fizikai gyakorlatokról szól, hanem magában foglalja a tanítást és egyfajta filozófiát is, melynek lényege a harmónia megtalálása önmagunkkal, másokkal és a természettel. Fontos a fegyelem és a tisztelet. Nem a győzelem a lényeg, hanem az összhang megteremtése.

Dr. Zolnai Vilmos csaknem 36 éve gyakorolja ezt a sportágat. Akkoriban nem nagyon volt lehetőség más harcművészetet kipróbálni, emiatt döntött a karate mellett, amit igen hamar megkedvelt. – Az ragadott meg benne, hogy családok jártak az edzésekre. Apák fiaikkal, anyák lányaikkal. Volt úgy, hogy három generáció karatézott egy családban, és ennek hihetetlen varázsa volt – mondta Vilmos. A varázs azóta is tart, és már az 5. dan fokozatig jutott. Tíz tanulófokozat van (ezt a laikusok az övek színe alapján tudják megkülönböztetni) és tíz mesterfokozat (ezek a danok). Minél több danja van valakinek, annál magasabb szinten űzi ezt a harcművészetet.

Hajdu Ágnes

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?