No image

Csatazajtól volt hangos a Kossuth tér

Dóra Nagy
2 éve 0 komment
Megosztás:

Városi komédiások és gólyalábasok lepték el a Kossuth teret Debrecenben.

​​ A Debreceni Maskarádét 17. alkalommal rendezték meg szombaton a Kossuth téren. A télűző mulatság célja az volt, hogy elűzzék a telet a cívisvárosból. A bőség és a böjt urainak összecsapása után kiszebábot is égettek, amivel minden bútól és bajtól megszabadultunk - a babona szerint.

​​ A zene, a gasztronómia és a színház jegyében telt szombati maskarádés felvonulás. A hagyományok szerint, a végéhez közeledik a farsangi időszak, ennek apropóján ,,seperték ki" a telet a városból. A Vojtina Bábszínház társulata Konc király és Cibere vajda tréfás történetét adta elő a Kossuth téren.

​​ Cibere vajda neve a böjti ételre, a ciberére utal, Konc király neve pedig a húsos, zsíros ételekre. A vajda és a király vízkeresztkor és húshagyókor harcol egymással. Vízkeresztkor Konc király győz, és megkezdődik a farsang, majd Cibere vajda kerül ki győztesen a 40 napos böjt kezdetekor.

​​ A csata után a télűzés részeként a debreceni főtéren kiszebábot égettek. A babona szerint gondűző cédulákat kell tűzni a bábra, amit elégetnek, közben pedig zörgetik a zajkeltő eszközöket, dudákat, sípokat és dobokat. Így jó eséllyel megszabadulunk minden rossztól.

​​

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?