No image

Csirketelep, ahol a buszok születnek

Hajdu Ágnes
1 éve 0 komment
Megosztás:

Polgár. Béke Antal őrültnek vallja magát. Na de azért nem kell egyből kényszerzubbonyt küldeni neki, csak egy nem mindennapi dologban találta meg önmagát.

Tóni a polgári csirketelepen tölti ideje nagy részét, ahol Ikarus buszokat gyűjt és újít fel.
Polgárról kiérve, a csirketelephez közeledve, nem kellett sokáig gondolkodnunk, hogy jó helyen járunk-e. Az út mellett egy hatalmas piros-fehér busz már messziről hirdette, hogy itt lesznek a többiek is. A telepen több mint száz jármű között barangoltunk, miközben az elmúlt évezredből megmaradt ikonikus járművek magasodtak mellettünk. S bár vannak olyanok, amiken a rozsda igencsak nagy területeket fogott, az idő vasfoga a gépek tekintélyét mégsem tudta megcsorbítani.

A csirkés betyárok
Bár mai napig megtartotta a hely a Csirketelep nevet, baromfi nem rohangál a járművek alváza alatt. Az egykori TSZ-létesítmény birtokbavétele után Tóniék mintegy figyelemfelhívóként tartották meg a nevet, sőt logójukban is szerepel a baromfi. Tóni édesapja buszsofőr volt, így igen hamar belecsöppent ebbe a világba. Az első jármű azonban egy motor volt.
– Húsvéti pénzből vettem egy Verhovinát. A szocializmusban a járműszaküzletben volt Jawa motor, Danuvia stb., és volt a Verhovina, az orosz segédmotor-kerékpár. Ha meglátom, még mindig a remegés fog el. Arra fel kellett készülni, hogy amennyit motoroztál vele, annyit kellett tolni is. A másodikat már az ebédpénzből vettem meg, az Danuvia volt. Ahogy a lehetőségek engedték, úgy jöttek a gépek, akkor még nem tudtam, hogy beteg vagyok – mesélte Tóni.

Roncsok a telepen


Újra repeszt a Rába
Az első busz, amit megvásárolt, egy Robur busz volt, ennek már 16 éve. A telepen sorakoznak a járművek, a műhelyben pedig folyik a munka, hiszen Tóni öt kollégájával felújítja a járműveket. Ottjártunkkor éppen a kék Ikarust szépítettek, kint pedig utolsó simításokat végeztek egy másik buszon. De dolgoztak már német megrendelőnek is, akinek egy 256-os Ikarusba leheltek újra életet a csirketelepiek. Tóni büszkén mutatta meg azt az S16-os Rába kamiont is, amiből versenykamiont eszkábáltak.
– Ennek a története ott kezdődött, hogy 1987-ben a Hungaroringen megrendezték Magyarországon az első kamionversenyt, ilyen verdával csapatták a ’80-as évek végén. Tavaly decemberben keresett fel egy kamionsofőr és egy újságíró, hogy elevenítsük fel ezt a dolgot. Egy halom roncs volt ez a kamion, másfél hektáron szétszedve, négy és fél hónap alatt újjáépítettük. Sokkal többet kaptunk tőle, mint amennyit vártunk, a teljesítménye kétszer nagyobb lett, hatalmas nyomatékkal bír. Ezeken túl pedig sok embernek szerez örömet – elevenítette fel Tóni a kamion történetét a vezetőülésen.
Egy kis járatás után el is indultunk a Rábával, amit idén még néhány hegyi versenyen megtúráztatnak.

A Rába


Ehhez egy élet kevés
A sorakozó Ikarusok mindegyikét jól ismeri, s ahogy elmentünk mellettük, már hallhattuk is, melyiknek mi a különlegessége. Van olyan busz, ami Lipcséből érkezett Tónihoz, de van 543-as Ikarus, a 256-os ibuszos kocsit pedig többször vitték volna már a vastelepre, de sikerült utolérniük és megmenteniük. Egy korai 256-ost örökölt, egy másikat pedig Ausztriából hoztak megújulni Polgárra, az eredetileg postabusz volt. Alkatrészt találni ezekhez a járművekhez már nagyon nehéz, van, amit le kell másolniuk. De megéri. Tónit már jól ismerik, szólnak neki, ha egy buszt kivonnak a forgalomból. Van még egy-két ritkaság, amit szeretne magáénak tudni, elszántságát látván várhatóan ezek a darabok is a csirketelepen kötnek ki majd.
– Ehhez egy élet kevés. Csak hat szöget meg egy koporsót viszel magaddal, ezt nem magamnak csinálom, hanem az utókornak. Ez sokkal több annál, hogy itt bohóckodunk – vallja csirketelepi, tudatos őrült.

Kiss Dóra

Videó: Hajdu Ágnes

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?