No image

Egészségnap a Vese Világnapja jegyében

Ungi Lajos
11 hónapja 0 komment
Megosztás:

Sokáig észrevétlenül lappang, majd hirtelen lecsap az alattomos betegség, de jó hír: megelőzhető.

Minden év március második hetében tartják a Vese Világnapját. Célja, hogy felhívják a figyelmet a vesebetegség megelőzésére, felismerésére. Az idén a világnap különlegessége abban rejlik, hogy egybeesik a nőnappal, ezért ebben az évben a női egészség és a vese kapcsolata volt az országos rendezvények fő témája.

Pénteken a Nyírplázában a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete szervezésében hasznos előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Elhangzott: a vesebetegség hosszú évekig lappanghat, ezért is nevezik csendes gyilkosnak. Magyarországon minden tizedik embert érint valamilyen veseprobléma. Sokan transz­plantációra vagy dialízisre szorulnak, a gondozottak száma évente 4-6 százalékkal növekszik. A betegség kialakulásának hátterében a magas vérnyomás, elhízás és a cukorbetegség állhat. A pénteki világnapi programon a szűrésekkel azt demonstrálták: egyszerűen és gyorsan kiderül, ha baj van.

Az emberi test medencéjében helyezkedik el, 130 gramm súlyú, 12 cm hosszú páros szerv, feladata a szervezet méregtelenítése. Egy igazi „csapatjátékos”. Nem csak azért, mert kettő van belőle, hanem azért is, mert működése befolyásolja és szabályozza a test különböző funkcióit. Megtisztítja a vért, vizeletet állít elő, és sokan nem is sejtik, hogy a vérnyomásra is hatást gyakorol. Igen, ez a vese. A találós kérdés elsőre igen egyszerűnek tűnik, de ha megkérdeznék: hogyan védhetjük meg ezt a létfontosságú, pici szervet, mit válaszolna az olvasó? A kérdést a vese világnapján a nefrológusok is feltették, hiszen nem lehet elégszer elismételni a megelőzés, a betegség korai felismerésének fontosságát.

Beteg lett az új vese

– Hányingert éreztem reggelente, más tünetem nem volt. 45 évesen nem gondoltam vesebajra. A vérnyomásmérő megfelelő értéket mutatott, társult betegségeim sem voltak, ezért villámcsapásként ért, amikor krónikus vesebetegséget diagnosztizáltak nálam – mesélte Gombita Sándorné a március 9-ei világnapon tartott nyíregyházi rendezvényen. Az asszony 2003-ban transzplantációs listára került, átesett a műtéten, és új veséje 7 évig tökéletesen működött.

– Tudomásul kellett vennem és elfogadnom, hogy a transzplantált vese is megbetegedett, így ismét szükség lesz a dialízisekre – mondta el a 61 éves asszony, aki jelenleg hetente háromszor négy órában kap vesepótló kezelést.

– Az egész addigi életem felborult. Nem hagyhatok ki egyetlen kezelést sem, mert az anyagcserém csak így tartható egyensúlyban. Mindez kihatással van a munkahelyi és a családi életemre is – zárta gondolatait Gombita Sándorné, akit lelkileg megedzett a betegség.

Vannak rizikófaktorok

Hazánkban minden 10. ember érintett valamilyen vesebetegségben, évente 700-800 ezer ember szorul gondozásra. Több mint 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés.

– Magyarországon népbetegség az elhízás, a túlsúly melegágya a cukorbetegségnek és a magas vérnyomásnak – mondta dr. Szegedi János belgyógyász, aki kiemelte: a sokáig észrevétlenül lappangó betegség kialakulásáért a helytelen életmód felelős. Hogyan jövünk rá, hogyha valami nem stimmel? A folyamatos fáradékonyság, ízületi panaszok, étvágytalanság intő tünet. Az egyik legolcsóbb, leggyorsabb vizsgálattal (vizelet- és vérvétel) felismerhető a baj – tudtuk meg a belgyógyász főorvostól, aki szerint a családorvosoknak is ki kell venniük a részüket a szűrésekből.

Fókuszban a nők

– A nőket anatómiai adottságaikból adódóan jobban veszélyeztetik a húgyúti fertőzések, mint a férfiakat. Erről beszélni kell, mert a többször visszatérő medencetáji gyulladások maradandó vesekárosodással járhatnak – mutatott rá dr. Szigeti Zsuzsanna belgyógyász a női egészség és a vese kapcsolatáról szóló előadásában. – Kitolódott a szülő nők életkora. A 35–40 feletti terhességhez társulhat magas vérnyomás, cukorbetegség, ami kockáztatja a vese normális működését, ebben az időszakban a nőgyógyászok figyelik a vizeleteltéréseket. Évekkel ezelőtt dilemmáztak ezen, de ma már a dialízises kismama kihordhatja a terhességet, a korszerű terápiák ugyanis megóvják a magzatot – hangozott el a vese világnapján.

Büvös nyolcas: amivel megvédhetjük a vesénket

1. Rendszeres mozgás, az ideális testsúly és a fittség megőrzése, hiszen a sport méregtelenít

2. Az éhgyomri vércukor ellenőrzése

3. Vérnyomásmérés – napjában többször is

4. Egészséges étkezés (csínján kell bánni a fehérjebevitellel)

5. Mellőzzük a dohányzást

6. Igyunk bőségesen folyadékot ( 2-3 liter víz ajánlott vesekő ellen)

7. Ne szedjünk túl sok fájdalomcsillapítót, vény nélküli készítményeket és vitaminokat, mert károsítják a vesét

8. A rizikócsoportba tartozók ( 50 év felettiek, cukorbetegek, magas vérnyomással küzdők) rendszeresen járjanak szűrésekre

KO

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?