No image

Esély az életre a sérült madaraknak

Nánási Anita
9 hónapja 0 komment
Megosztás:

Szívszorító látvány lehet egy méltóságteljes, gyönyörű állatot szenvedni látni. Szerencsére vannak, akik segítenek rajtuk: Dr. Kiss Csabánál jártunk, aki a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány kuratóriumi tagjaként tevékenykedik Nyíregyházán.

A megyeszékhelyen nincs hivatalos madármentő állomás, a sérült madarak csak annyi ideig maradnak a segítő önkénteseknél, amíg stabilizálják az állapotukat: a gyógyultakat szabadon engedik, a további kezelésre szorulókat pedig minél hamarabb Hortobágyra szállítják.

Az a héja is hamarosan oda kerül majd, amelyikkel ottjártunkkor találkoztunk, hiszen nem fog tudni többé repülni. Valószínűleg áramütés érhette, már sérülten találtak rá.

– Környezetvédelmi iskolába jártam, tizenéves korom óta érdekelt a madarászat és a természetvédelem – mondta el Dr. Kiss Csaba arról, hogyan kezdett el madármentéssel foglalkozni. – Egyszer egy pályázatnak köszönhetően eljutottam Hortobágyra: elkezdtem önkénteskedni, minden nyáron heteket töltöttem a madárkórházban.A természet szeretete és az önkéntességre áldozott idő a felnőttkorát is végig kíséri. Dr. Kiss Csaba arról is beszélt, hogy évente átlagosan két-háromszáz sérült madár fordul meg nála. Sajnálatos esetekre és sikertörténetekre egyaránt van példa.

– Ezen a nyáron egy gyönyörű szép felnőtt fekete gólya repült neki egy vezetéknek, a balesetet látták is, azonnal sikerült a madarat megfogni – mesélt egy nemrég történt, szomorú ügyről. – Kerítettünk helyben műtőt, megpróbáltuk minél gyorsabban ellátni. Már a műtőasztalon láttuk, hogy a szárnyát nem fogjuk tudni megmenteni. Sajnos már a beavatkozás kezdeti fázisánál elpusztult, mert nagyon sok vért veszített. Nagyon sajnáltam azt a madarat: rengeteget küszködtünk, hogy el tudjuk látni, és nagyon sokan összefogtak azért, meg tudjuk menteni az életét.

Egy másik megrázó eset is szóba került: akkor a záhonyi határról érkezett kétszázötven, szörnyű állapotban lévő védett énekesmadár ellátásában kellett segítenie. Megpróbálták becsempészni őket Magyarországra, egy nagyon kicsi helyen összezárva. Szinte mindegyikük sérült volt már, de szerencsére - illetve a sok befektetett munkának köszönhetően - jelentős részük túlélte a megpróbáltatásokat, és visszatérhettek a természetbe.

Ha sérült madarat találunk, a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház honlapján megtaláljuk a lakóhelyünkhöz legközelebbi önkéntesek, civil szervezetek listáját, akikkel felvehetjük a kapcsolatot, illetve telefonálhatunk az országosan elérhető diszpécserszolgálatnak: 0630/535-64-84.

NA

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?