No image

Ezer éves hagyaték: a szabolcsi református templom

Ungi Lajos
4 hónapja 0 komment
Megosztás:

Szabolcs bár egy kis település, jelentős történelmi emlékekkel büszkélkedhet: igazi időutazást kínál az arra járóknak.

A szabolcsi földvárat valószínűleg senkinek nem kell bemutatni - a honfoglalás után épített erődítmény Európa egyik legszebb, leginkább épségben fennmaradt földvára. A vártól mindössze pár méterre egy szintén közel ezer éves múltra visszatekintő történelmi örökség áll: a település református temploma.

– A templom Szent István korában épült, az évről és a körülményekről azonban nincsenek pontos adataink – mondta el Veres Péter református lelkész. – Annyi bizonyos, hogy a három hajós monostort Szűz Mária tiszteletére emelték. Egy jelentős történelmi pillanat helyszíne is volt: 1092. május 20-án Szent László király itt tartotta országunk első törvényhozó zsinatát, ahol teljes méltósági környezetével megjelent.

A történelmi eseményre a templomkertben Szent László király szobra emlékeztet.

Veres Péter hozzátette: a templom a kor építészeti sajátosságainak megfelelően kelet-nyugati tájolású, illetve egy nagyon egyszerű, nagyon erős épület vastag falakkal, és kicsiny, lőrésnyi ablakokkal. A régészeti feltárások szerint a korabeli tetőszerkezet megtartásához hat oszloppal rendelkezett, melynek nyomai még napjainkban is látszanak - az oszlopok helyét azonban az idők folyamán egy könnyített szerkezet vette át. Az építés óta eltelt közel ezer év alatt a templom többször szorult nagyobb renoválásra, például 1847-ben egy földrengés, a második világháború végén pedig egy bombatalálat rongálta meg.

– Ez egy élő templom, aktívan használja a Szabolcsi Református Egyházközség – mondta el a lelkész. – Itt tartjuk a vasárnapi istentiszteleteinket és más alkalmakkor is találkoznak itt a hívők: ugyanúgy megtöltik élettel, mint ahogyan akármelyik más újonnan épült templomot.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?