No image

Féltett kincs és történelmi emlékek

Nánási Anita
2 hónapja 0 komment
Megosztás:

A Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeumában jártunk Nyírbátorban. Az intézményt 1955-ben alapította Dr. Szalontai Barnabás, majd hat évvel később beköltözött mai otthonába, a Római Katolikus Minorita Templom mellett található, 18. századi barokk kolostorba.

Az épület valóban a szerzetesi élet hangulatát idézi: odabent hűvös van, az évnek ebben a szakaszában csak kabátban érdemes megnézni a kiállított tárgyakat. A múzeum infrastruktúrája hosszú idő óta méltatlanul érintetlen. Dr. Báthori Gábor igazgatótól megtudtuk, hogy ez az állapot - szerencsére - már nem tart sokáig.

– Több évnyi munka, a megvalósíthatósági tanulmány és a tervek elkészítése után 2018 októberében kormányhatározat született a múzeum megújításáról – mondta el az igazgató. – Januárban megkaptuk az előkészítő munkálatokhoz szükséges összegeket és a ránk váró feladatokat, melyek a hatósági engedélyekkel ellátott építészeti tervek mellett már a szakmai koncepciókat, forgatókönyveket is tartalmazzák.

Hozzátette: mindez azért is fontos, mert a beruházással nem csak egy épület felújításáról van szó, hanem arról is, hogy az intézmény képes legyen átadni mindazokat az élményeket, melyeket a XXI. században egy modern multimédiás múzeum kínálhat.

Ám még ebben a felújításra szoruló állapotban sem érdemes kihagyni Báthori Múzeumot. Jelenleg 60 ezer műtárgy otthona, melyek között megtalálhatóak a Báthori-családtól származó ereklyék, a település évszázadait bemutató értékek, valamint a határvédelemhez, határőrizethez köthető emlékek is.

– Kiemelném, hogy az ország egyik legféltettebb kincsének egy darabját is a múzeum őrzi – mondta el Dr. Báthori Gábor. – Ez a XVI. századból származó, Báthoriak által itt hagyott örökség: a nyírbátori stallum, vagy más néven imapad kisebbik darabja. Ezt mi csonka stallumnak nevezzük, hiszen a nagyobbik, a baldachinos része a Nemzeti Múzeumban látható.

A stallum a közelmúltban esett át egy komoly restauráláson. A múzeum igazgatójának elmondása szerint az imapad azért is különösen értékes, mert a viharos történelem következtében nagyon kevés középkori bútordarab maradt meg az utókor számára.

A múzeum kincsei közé tartoznak még azok az üvegnegatívok, melyeket Vadász Elek és Nádas József készített 1905 és 1930 között. A fotók szociográfiai szempontból is jelentősek, illetve hihetetlen szakértelemről tanúskodnak.

– Fontos művészettörténeti örökség az a hagyaték, amit 1983-84-ben Farkas Eszter festőművész adományozott a városnak – tette hozzá Dr. Báthori Gábor. – Ezek a képek nagyon szemléletesen mutatják be Farkas Eszter művészetét, mely egyedül itt Nyírbátorban látható ilyen nagy darabszámban.

A múzeumban betértünk abba a szobába is, amely az alapító-múzeumigazgató Dr. Szalontai Barnabásnak állít emléket. Az enteriőr egy olyan személy örökségét idézi meg, akinek köszönhetően napjainkban is megcsodálhatjuk a megye történelmének kincseit.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?