No image

Folyt a művér az M4-esen: tömegbalesetet szimuláltak a katasztrófavédők

Hajdu Ágnes
2 hónapja 0 komment
Megosztás:

Egy gyerekeket szállító autóbusz, személyautók és egy rabszállító ütközött az M4-es autópályán.

Hatalmas felbolydulásra lehettek figyelmesek azok, akik csütörtök délelőtt az M4-es autópálya Berettyóújfalu előtti fejhajtójánál jártak. Mentő-, tűzoltó- és rendőrautók sokasága vonult ki a 212-es kilométerszelvényéhez, s kezdte meg a sérültek mentését. Aggodalomra azonban semmi ok, a tömegbaleset nem történt meg valójában, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlata zajlott csupán.

Ketten az árokba zuhantak

A tömeges balesetek kezelése a katasztrófavédelem és a vele együttműködő szervezetek kiemelt feladata, a gördülékeny munkát közös gyakorlatok révén fejlesztik. A mostani szimuláció során azt láthattuk, hogyan dolgoznak össze egy tömegbaleset során.

A csúszós úttesten egy személygépkocsi hirtelen fékezésre kényszerült, a mögötte haladó gyermekeket szállító autóbusz pedig belerohant. A buszba egy rabszállító gépjármű hajtott, majd a feltorlódott gépjárművekbe egy kocsi belerohant. Az utóbbi járműből két fő az autópálya mellett lévő árokba zuhant. A tömegbalesetben csaknem harmincan megsérültek, közülük többen súlyosan.


Nézd meg milyen volt a magasból!

Széleskörű összefogás

A komplex gyakorlaton a katasztrófavédelem mellett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Büntetés-végrehajtás, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt szakemberei, a Magyar Közút Nonprofit Zrtt szakemberei, valamint a Hajdú-Speciális Kutató-Mentő Egyesület tagjai vettek részt.

– A 10 óra körül kezdődő gyakorlaton körülbelül 25 hivatásos tűzoltó volt jelen, Hajdúszoboszlóról, Debrecenből, Püspökladányból, illetve Berettyóújfaluból vonultak ki az egységek. A speciális alpin technika miatt riasztották a Hajdú-Speciális Kutató-Mentő Egyesületet is, ők a két kirepült sérültet mentették ki a mélyből kötélpálya segítségével. A tűzoltók feladata ebben az esetben főként áramtalanítás, járművek rögzítése, illetve a sérültek kimentése volt – monda el Papp-Kunkli Nóra tűzoltó hadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Viszonylag kevés tömegbaleset

A gyakorlat során minden úgy zajlott, ahogyan éles helyzetben történne, azonban mivel jelen esetben a megbeszélésen és az együttműködés finomításán volt a hangsúly, így tovább tartott a mentés.

– Ezek a nagyobb tömegbalesetek jellemzően nem autópályán történnek. Hajdú-Bihar megye szerencsés ilyen téren, hiszen viszonylag kevés ekkora tömeges baleset történik a megyénkben – hangsúlyozta a szóvivő.

Kiss Dóra

Videó: Hajdu Ágnes

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?