No image

A globalizáció legyűrte Vekerdet

Kiss Dóra
3 hónapja 0 komment
Megosztás:

Hajdú-Bihar megye legkisebb településén a legutolsó hivatalos adat szerint 115-en élnek.

Juhász István polgármesterrel vettünk nyakunkba az elöregedés határán álló falut, mini túránkat az önkormányzat épületének udvarán kezdtük.
– Ez a falu közepe, az önkormányzat felelős itt mindenért, minél kevesebben vagyunk, annál inkább nekünk kell segítenünk a mindennapokban. Legutóbbi büszkeségünk egy pályázat útján megépült filagória, ami főként a falunapokon kap szerepet – mutatott a polgármester a falu legújabb ékkövére. A hivatal kertjében a közmunkaprogram keretében fóliasátorban bioparadicsomot és paprikát termelnek, a zöldségeket pedig kiosztják a faluban.

Mertek mozdulni

A közmunkaprogram mozgatja Hajdú-Bihar megye legkisebb településének mindennapjait, a közcélú foglalkoztatás adta lehetőségeket igyekeznek maximálisan kihasználni Vekerden. Így például átvették a szomszéd település, Furta hagyományos hímzését, több éven keresztül készítettek kézműves termékeket, azonban már abbahagyták, mert egyre többen mennek a versenyszférába dolgozni a kis településről. Önálló méhészetet működtetnek 100 kaptárral, melyhez egy kaptárgyártó műhelyt is létrehoztak.
– Nem vagyok semmilyen pártnak a tagja, de el kell mondani, hogy mióta a jelenlegi polaritás van hatalom, azóta nekünk megduplázódott a költségvetésünk, van közfoglalkoztatás. Ez a program megmozdította a falut, ennek következtében sokan elmentek már dolgozni, meg mertek mozdulni az emberek – ismerte el a polgármester.A falu büszkesége

Vekerd utcáin sétálva a hivatali épülettől nem messze terül el a település egy különlegessége, egy bazsarózsa gyűjtemény, melybe az ország számos településéről érkeztek virágok. Innen néhány méterre pedig a falu nagy büszkesége, egy ortodox templom áll. A 18. század végén elkészült építmény ma már főként csak ünnepekkor, búzaszenteléskor, húsvétkor és karácsonykor nyitja ki kapuit.
– Sisa Béla építészmérnök, egy konferenciát hozott létre Vekerden, ahová Romániából, Magyarországról érkeztek szakemberek, akkora ritkaság és akkora különlegesség maga a templom. Az is ritkaság számba megy, hogy egy ortodox templom így néz ki egy ilyen kis településen – mondta el Juhász István.
A templom érdekessége, hogy a főoltárnál a falon az utolsó vacsora képe alatt van egy különleges freskó, amiről nem lehet tudni, milyen korból és hogy kerülhetett oda.

A templom belülről


Öröm volt az életünk

A templomból Nemes Jánosné Mariska nénihez vezetett utunk, aki a településen született idestova 81 esztendeje. Hatvan éve házasodtak össze Jani bácsival, elmondása szerint most is jól megvannak, mindig vigyáztak arra, hogy ne idegesítsék egymást, mert azt nem tesz jót az egészségnek. A fiatalságukra jó szívvel gondol vissza.
– Nagyon jó volt régen. Mind a ketten benne voltunk a tánccsoportban, de nem együtt táncoltunk. Öröm volt az életünk. Akkor román táncot is tanultunk, Gyuláról jöttek tanítani minket, voltunk versenyeken is – meséli Mariska néni.

Nemes Jánosné Mariska néni


A vekerdi nyugdíjas a dolgos mindennapokra is örömmel emlékszik vissza, állami gazdaságban dolgozott, sőt otthon is tartottak állatokat: tehenet, borjút, disznót. Tyúkok még a mai napig is kapirgálnak a házaspár udvarán. Fóliával is foglalkoztak, bár nem tanította nekik senki, mégis nagyon sok erőspaprikát termeltek a sátorban.
– Nagyon szerettünk a templomba járni, már fiatal korunktól kezdve. Én takarítottam a templomot, de egy fillért nem kértünk, bár a harangozónak fizettek már akkor is. Fiatal voltam, bírtam, nagyon szép volt a templom környéke – emlékszik vissza az idős hölgy, aki azt is elárulta, élete párja, Jani bácsi 22 évig volt harangozó a vekerdi templomban.

Mi lesz veled Vekerd?

Juhász István polgármester több mint húsz évvel ezelőtt költözött a településre, két évtizeddel ezelőtt más állapotok uralkodtak a kicsiny faluban. – Akkor még volt csarnok, akik most 80 évesek, tehenet fejtek. Anno kocsma is volt, igazából a mai világhoz képest egy élő képet mutatott Vekerd. Ma már nem üzemel kocsma a településen, azonban sikerült megtartani az élelmiszerboltot, sőt mozgóbolt is működik a faluban. Megoldott az orvosi ellátás, falugondnokkal is bír Vekerd, mobil posta jár a településre, s a buszközlekedésre sem lehet különösebb panasz, bár évekkel ezelőtt egy délutáni járatot megszüntettek, mely érzékenyen érintette a lakosokat. A település 115 lakosa között csak hat iskoláskorú van, ők Furtára, Zsákára és Berettyóújfalura járnak tanulni.

A faluban sétálva nyugdíjasok által lakott, vagy elhagyott házakat láthatunk. Az üresen álló épületek sorsa főként az időre van bízva, azonban az önkormányzat igyekszik minél több épületet megvásárolni és hasznosítani.
– Az önkormányzat ha tudja, megvásárolja azokat az épületeket, amik omladoznak. Az egyik most padraktár, egy másik a kaptárkészítő műhely. Van egy ház, ahol húsgalamb tartást indítottunk el, jelen pillanatban 240 pár galamb van ott. Tavaly előtt kezdtük a tartásukat, most már volt szállításunk is – büszkélkedett a polgármester.
Bár az önkormányzat mindent megtesz Vekerd fennmaradásáért, mégis az elnéptelenedés fenyegeti falut.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!
Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?