No image

Gyakorlat teszi a horgászt!

Dóra Nagy
10 hónapja 0 komment
Megosztás:

„A horgászat maga nem egyszerű dolog, de nem szabad elkeseredni, ha nem fogtunk semmit a nap végén” – vallja a horgászegyesület elnöke.

Szentpéterszeg. Berettyóújfalutól hét kilométerre, a megye délkeleti csücskében terül el a csaknem 1200 lakost számláló Szentpéterszeg. A falu végén „titkos kertként” tárul a szemünk elé a nádas övezte, gyönyörű Holt-Berettyó tó, körötte jurtaformájú filagória, bográcsállványok, lócák és fabódék. A nyár és a horgászszezon közeledtével célul tűztük ki, hogy elsajátítjuk a pecázás minden csínját-bínját. A verőfényes napsütés és tavaszias kellemes meleg pedig tényleg kedvezett annak, hogy belevessük magunkat a horgászat elméleti, majd gyakorlati részébe. A tónál segítségünkre volt Tornyi Lajos, a helyi horgászegyesület elnöke.
– Az állóvíz kettő hektár, melyben ragadózó és békés halak egyaránt megtalálhatók, köztük a csuka, süllő, ponty, amur, továbbá a keszegfélék. A horgászat maga nem egyszerű dolog, de nem szabad elkeseredni, ha nem fogtunk semmit a nap végén; a lényeg, hogy kint vagyunk a természetben – mesélte kedvesen, egyben biztatásképp az elnök. Majd kijelentette: – Ez a természetszerető emberek sportja! A táj önmagáért beszél, aki csendre, nyugalomra és békességre vágyik, az egy ilyen helyen megtalálja, sőt rádöbben, hogy a horgászat, valamint halfogás tizedrangú dolog – mesélte. Igaza volt; a friss levegő, a csicsergő madarak, a fülbemászó csend és nyugalom megbabonázza az embert a tó partján.

Tornyi Lajos


Gyorstalpaló
Lajos előkészítette a horgászathoz szükséges felszerelést, és kezdetét vette a kezdő pecás kurzus.
– Nem a hús a lényeg, hanem az élmény! Csendben kell lenni, nem szabad dübögni, mert akkor pontyot biztosan nem tudunk halászni – kezdte az alapoknál a sporthorgász, majd pedig áttért a csali és etetőanyag fontosságára. Megtudtuk, ízesített kukoricát használnak a legtöbben, noha valaki a gilisztára esküszik, és vannak különböző (gyümölcsös!) illatú színes, boltban kapható csalik is. Az etetőanyag viszont egy kevert massza, amiből a jó minőségű, emellett megfelelő ízvilágú csalikeverék döntő jelentőségű a horgászat sikere szempontjából. A következő lépés a bot és az orsó megismerése volt, aztán következett a várva várt pillanat: csalival és etetőanyaggal megtűzdelt horog bedobása.
Jelentem: a művelet sikeres volt! Most már csak feszülten vártunk. Közben Lajos az új törvényi szabályozásra hívta fel a figyelmem. – A törvény elrendeli, hogy élő halat nem vihetünk el a tó partjáról! Állatkínzásnak minősül, ha berakom a kifogott, még ficánkoló halat a meleg autóba – magyarázta, majd pedig arra lett figyelmes, hogy mozog a bedobott pecabot. Türelmesen várt, és egy határozott mozdulattal felemelte a földbe szúrt rúddal kitámasztott botot, és elkezdte lassan tekerni az orsót.
– Azt hiszem, kapás van! – kiabálta, és húzni kezdte felém az állatot. Átadta a lehetőséget, hogy kifogjam életem első halát. Mi tagadás, erősen kellett fogni a botot, sőt amikor a parthoz egyre közelebb került a fogás, fárasztani kellett a halat, hogy ne ficánkoljon, és a hálóba tudjuk merni. Koncentrálásomnak meg lett az eredménye, és a tükörponty kifogását követően Lajos mosolyogva felém fordult, és azt mondta: – Üdvözlöm a horgászok között!

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát! ​ ​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?