No image

Helyére került a freskó

Nánási Anita
2 hónapja 0 komment
Megosztás:

A festmény felhelyezéséhez sok odafigyelésre volt szükség.

Advent első vasárnapján újjászentelték a teljesen felújított borbányai Szent László-templomot. Az ünnepélyes pillanatokat még az utolsó napokban is kemény munka előzte meg: a frissen meszelt, hófehér falak még dísztelenül várták, hogy a mennyezetre illesszék a festményt. A négy és fél méter magas és tíz méter széles alkotás Szent Lászlót ábrázolja a föld és az ég angyalával. A több darabból álló freskót készítőjük, Mihálka György festőművész két szakember segítségével egy teljes napnyi munka eredményeképpen tudta a falra helyezni.

– Olyan volt, mintha egy ­puzzle-t kellett volna kiraknom, és csak a végén tudnám meg, hogy jó helyre raktam-e minden darabot – mondta el lapunknak a művész arról, hogy milyen volt befejeznie a freskót. – Alkotás közben egyszerre kellett látnom, hogy meglesz-e benne a szépség, illetve azt is, hogy az arányrendszereket jól állítottam-e fel. Amikor először láttam meg a teljes festményt a templom falán, az egy fenséges pillanat volt, nem mindig vannak ilyen hatással rám a munkáim.

– A templomot Bán Ferenc Kossuth-díjas építész tervezte, tudomásom szerint ez az egyetlen templomterve valósult meg – mondta el Pankotai József plébános az 1981-ben épült templomról. – A felépítése is eltér a megszokottól, hiszen kicsit színházi jellege van: a hajóban félkör alakban, lépcsőzetesen ülhetnek a hívek, így a figyelem, a fókusz a szentélyre irányul minden oldalról.

Pankotai József plébánostól megtudtuk: a felújítás elkerülhetetlen volt, hiszen már több ponton beázott a tetőszerkezet, és előfordult, hogy mise közben az oltárra csepegett az esővíz.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?