No image

Hó alatt a herpályi csonkatorony

Hajdu Ágnes
7 hónapja 0 komment
Megosztás:

Január elején fehérbe öltözött a Berettyóújfalu határában található herpályi csonkatorony, bár ez szépségéből semmit nem vont le, sőt...

Berettyóújfaluból Püspökladány felé haladva a 42-es számú főútról könnyen megközelíthető a herpályi kolostortemplom maradványa. Csak sejtéseink lehetnek, egykor milyen pompában ragyogott az épület, hiszen mára csak egy torony áll, azonban a rekonstruált alapok megmutatják a templom századokkal ezelőtti méretét.

Bár a kolostor építéséről írott forrás nem maradt fenn, vélhetően a 12. században, román stílusban épült. Alapjai ma is körüljárhatók, ki lehet venni a fő- és mellékszentélyek elhelyezkedését, továbbá kirajzolódik előttünk a lebontott északi torony, az oltár és a sekrestyekápolna egykori helye is. Feljegyzések szerint az 1800-as évek elején még állt mindkét torony, a hajó, a szentélyek, és a sekrestyekápolna falainak romjai, állapota azonban egyre romlott. 1842-ben az életveszélyesen lepusztult északi tornyot lebontották, és a tégláit a berettyóújfalui Református templom orgonaalapjába beépítették. 1904-ben kezdték meg a torony helyreállítását, ekkor kapott tetőt. A világháborúk sem bántak kesztyűs kézzel toronnyal, tetőszerkezete elpusztult, az épület több is része is megsérült a világégések során.

A falmaradványok sokáig magányosan álltak, majd 1959-ben a megyei építőipari vállalat műemlékbarát munkatársai megmentették az építményt biztos pusztulástól, és újra felfalazták a hiányzó részeket. 1972 és 1976 között régészeti kutatásokat végeztek a herpályi csonkatoronynál, majd megtörtént az egykori alapok felfalazása, és a műemlék mai állapotra történő helyreállítása is.

Ma ez Berettyóújfalu egyetlen országosan védett műemlék épülete.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?