No image

A hólepte magányos rom

Dóra Nagy
8 hónapja 0 komment
Megosztás:

A havazás sem tántorította el Hírek360 csapatát, hogy felfedezzék a rengeteg mélyén álló templom-romot.

Debrecentől nagyjából 40 kilométerre, Nyíracsád határáig terjedő Gúti-erdő mélyén található az egykori Gutkeled nemzetség, Boldogságos Szűz tiszteletére felszentelt román stílusú monostor. A 13. században épült egyhajós, sekrestyével ellátott templom megmaradt falrészeit keskeny ablaknyílások tagolják.

A szépsége
A Belső-Gúton az Árpád-kori román stílusú templom romjai ma is láthatók. A Nyírerdő Zrt. honlapján olvashatjuk, hogy a feltárt alapfalak szerint a 8,8 méter hosszú és 6,9 méter széles belső méretű templomhajóhoz 5,6 méter hosszú valamint 4,7 méter széles szentély tartozott. Ehhez csatlakozott az 5,6 méter hosszú és 2,9 méter széles sekrestye. A templomrom konzerválása és kiegészítése 1995-ben fejeződött be. A romjaiban is romantikus hangulatot idéző emlékmű kirándulók kedvelt célpontja, sőt ha figyelmesek vagyunk ugrándozó őzgidákkal is találkozhatunk a festői fehér tájban.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?