No image

Húsvéti tojás agyagból?

Nánási Anita
3 hónapja 0 komment
Megosztás:

Április első hétvégéjén rendezték meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét. A kezdeményezéshez csatlakozott a Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete is .

A kétnapos rendezvény szombati programjára ellátogattunk 360 fokos kameránkkal, hogy megtudjuk, milyen alkotó tevékenységeket kínálnak az érdeklődőknek.

Magi Imre népi iparművész fafaragó asztalánál rozettával díszített kulcstartót lehetett készíteni.

– A rozetták általában a napot szimbolizálják, a formai kialakításnak csak a fantázia szabhat határt – mondta, miközben faragókést ragadott, és megmutatta, hogyan kell kivésni a mintákat. – Ezzel egy kezdő is bátran megpróbálkozhat, persze az elkészítés ideje és a kész munka kidolgozottsága függ a gyakorlottságtól.

Magi Imrétől azt is megtudtuk, hogy bár szinte bármilyen fa alkalmas faragásra, nem mindegy, hogy melyiket milyen célra használják fel. Például a puhább fajták, mint a nyárfa, tálak készítésére optimálisak. Díszítő faragáshoz a fekete és házi dió, valamint a vad cseresznye a legmegfelelőbb, de a gyümölcsfák többsége is felhasználható színüknek és tömörségüknek köszönhetően. A szépen megmunkálható, semleges színű hársfa a kisplasztikák alapanyaga, a tölgy és a fenyő pedig a nagyobb alkotásokhoz, például fejfákhoz és kapukhoz használatos.

A szomszédos asztalnál a fazekasmesterség iránt érdeklődők mélyülhettek el az alkotásban.

– Különböző virágmintákat készítünk előre kikorongozott alapokra – monda el Szolanics Elvira népi iparművész keramikus. – A látogatók az agyagból kivágott szirmokkal, illetve a szintén agyagból készült és oxidokkal színezett földfestékkel díszíthetnek.

Hozzátette: a foglalkozás tematikája a tavaszvárás és a húsvéti készülődés, így az agyagból hímes tojások is készültek. Szolanics Elvira szerint az fazekasság során szinte bármi felhasználható, ami egy cukrászműhelyben is fellelhető: a húsvéti dekorációkhoz süteményformákat és tortadíszítéshez készült eszközöket használtak, de jó szolgálatot tettek a különböző csipketerítők is, melyek a kinyújtott alapanyagba nyomkodva benne hagyták mintázatukat.

A nyílt hétvégén a szövés alapjait is megismerhették a látogatók.

– A szövés folyamata ahhoz hasonlít, amikor a gyerekek az iskolában színes fűzőlapokkal alkotnak – mondta el Gráf Zsuzsanna szövő, miközben egy mintadarabon dolgozott kameránk előtt. – A legegyszerűbb kereteket hoztam el, melyeknek nincs váltójuk, ezekkel lehet az alapokat a legkönnyebben megtanulni.

A rongyból szőtt alkotások akár egy babaház ékei is lehetnek takaróként vagy szőnyegként. Gráf Zsuzsanna hozzátette: a rongyot követően gyapjúval is lehet próbálkozni a szövés iránt érdeklődőknek. Később - sok gyakorlás után - áttérhetnek a nagyobb és bonyolultabb álló szövőszékre, majd az esztovátára, amellyel szinte korlátlan lehetőségek állnak az alkotók előtt.

A nyílt hétvége második napján, április 7-én, vasárnap sem maradtak program nélkül a kézművesség kedvelői: akkor Fehér Mihály kosárfonó, Rádi László fafaragó és Szakady Kincső nemezkészítő várta az érdeklődőket.Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?