No image

Jegesmedvék is karneváloznak majd

Kiss Dóra
6 hónapja 0 komment
Megosztás:

Csaknem egymillió szál dália érkezik egyenesen Hollandiából.

Kevesebb mint másfél hét van hátra a nyár „legpatinásabb” programjáig, a jubiláló, 50. Debreceni Virágkarneválig. A Balmazújvárosi úti hangárban május vége óta folyamatosan azon munkálkodnak, hogy idén is szemet gyönyörködtető virágkocsik (szám szerint 18) vonulhassanak fel Debrecen utcáin. Ottjártunkkor a majdnem 200 köbméter hungarocellből már kirajzolódni látszottak a motorok, a táncoló figurák, továbbá jegesmedvék, méhek, sőt egy nagyjából kétméteres narancssárga kutya is feltűnést keltett a jelenleg zsúfolt helységben. A precíz szobrászati, valamint a statikai, lakatosmunkálatok egyaránt megfértek egymás mellett, továbbá a díszítők már a sóvirágot, az achilleát és a szalmarózsát tűzték fel a kocsikra. Gulyás Tamás virágkocsi-készítőtől megtudtuk, már a száraz virágokkal dekorálnak, illetve az élő virágok helyét jelölik ki az alkotásokon.Gulyás Tamás idén 13 virágkompozíció kivitelezéséért felel. Hangsúlyozta, ebben az évben jóval több a munka, s az utolsó napok feladatai nőnek meg hatványozottan, mert a kocsik nagy részénél maximum 10 százalék a száraz virág, az élő virágot pedig az utolsó 23 órában teszik fel. Ezek ezúttal is dáliák lesznek – majdnem egymillió szál –, melyek idén is Hollandiából érkeznek.
Tisztelegve a korábbi évek virágkocsijai előtt, az elmúlt esztendők terméséből szemezgetve különböző témákat választottak ki a szervezők, amelyeket érdemesnek találtak megújult köntösben bemutatni a közönségnek. A felvonuláson részt vevő kompozíciók így bizonyos esetekben csak motívumokban, gondolatrendszerben hasonlítanak elődjükre, vagy éppen egy korábbi koncepció folytatásaként születnek meg.
– Ez azt jelenti, hogy megvoltak a kész elemek, s azokat kellett kiegészíteni, illetve magát a témát újragondolni különböző látványelemekkel: hang-, fény-, illetve füsteffektekkel innovatívabbá tenni. A néző egy virágkocsit csak néhány percig lát, és az nagyon rövid idő ahhoz, hogy élményt adjon a közönségnek. A mai emberek már sokkal többre vágynak egy „egyszerű” virág látványától, ezért van szükség a kocsikon is pluszelemekre – hangsúlyozta Gulyás Tamás.Nem akadhat bele

A kivitelező elmondta, az egyik legnagyobb kihívás a tervezéskor a méret, mivel a felsővezeték miatt a kocsi magassága nem haladhatja meg a 4,5 métert. – Így hosszában alkotunk. Próbálunk minden évben nagyobb dolgokban gondolkodni, de szobrászatilag nehéz kivitelezni, sőt a statikai egységre is figyelni kell. Mindezek mellett a kocsik díszítése sem egyszerű, hiszen a száraz virágokat rögzítjük leghamarabb, amiben a precizitás a kulcs – tudtuk meg.

Hatékonyan, szín szerint

Jelenleg a helyszínen nagyjából húszan dolgoznak a kocsikon, viszont a huszadikát megelőző nap és éjszaka két turnusban csaknem 500 fő fog segédkezni az élő virágok gyors felhelyezésében. – A Hollandiából érkező hűtőkamionban a hőmérséklet nem kúszhat fel 4 Celsius-fok fölé, így a raktérben a virágok épségben és frissen érkeznek. Úgy adjuk le a megrendelést, hogy szín szerint kérjük, hová kerüljenek a kamionban a virágok. A fehér, a citromsárga és a rózsaszín növények a legérzékenyebbek a melegben, ezért azokat vesszük ki utoljára a hűtött raktérből. A fekete, a lila, a bordó, a narancssárga, illetve a piros színű virágok pedig a kamion elejébe kerülnek – avatta be a Naplót Gulyás Tamás.

Nagy Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?