No image

A Kállayak ősi fészke

Nánási Anita
6 hónapja 0 komment
Megosztás:

A kállósemjéni Kállay-kúria a település éke - a térség nagy múltú nemesi családja, a Kállayak emlékét őrzi. Az épület a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban is helyet kapott. A helyszínre ellátogattunk 360 fokos kameránkkal.

A Kállayak egészen a honfoglalás idejéig, pontosabban Balogsemjén nemzetségfőig vezetik vissza családfájukat. A kállósemjéni lak, ahogyan a helyszínen hallottuk, a "Kállayak ősi fészke". A család az 1920-30-as években töltötte a legtöbb időt a kúriában. Dr. Kállay Miklós - aki 1942 és 44 között Magyarország miniszterelnöke volt - nyaranta itt élt családjával, illetve olyan mintagazdaságokat hozott létre, melyek hozzájárultak a település fejlődéséhez.– A kúria az 1770-es években épült – tudtuk meg Belicza Lászlótól, Kállósemjén polgármesterétől. – Egy olasz testvérpár, Salvatore és Giuseppe Aprilis műve. Ugyanazok az építőmesterek voltak itt, akik a szomszédos Nagykállóban a vármegyeházát alkották.

Hozzátette: az épületet 1940-es évek közepéig, végéig birtokolta a Kállay-család. A szocializmus időszaka alatt a TSZ tulajdonában volt, később tanyasi kollégiumként funkcionált, végül pedig elhagyatottá vált és folyamatosan romlott az állapota. 2015-ben, egy kiemelt kormányzati beruházásnak köszönhetően megújult a kúria, és elnyerte mai formáját.– A kiállítótérben egy tematikus útvonalon mehetnek végig az ide látogatók – mondta el Belicza László. – Itt a Kállayak történetével, történelmi személyiségeivel, és azokkal a korokkal ismerkedhetnek meg, melyekben a család tagjai nagyot alkottak. A termekben eredeti, vásárolt és kapott relikviák is találhatóak. Nem sok eredeti tárgyi emlékkel büszkélkedhetünk, a múlt zivataros időszakaiból a szalonban található kályha, és egy intarzia darab maradt meg a padlózatból, melyet a 2015-ös felújítás során újragyártattuk.A földszinten hat teremmel várja a látogatókat a múzeum, amely mellett egy kávézó, illetve az emeleten százharminc fő befogadására alkalmas rendezvényterem működik.NA

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?