No image

Keskeny nyomtáv, széles mosoly

Nánási Anita
4 hete 0 komment
Megosztás:

A nyírvidéki kisvasút és a régi nyíregyházi villamos emlékeivel hív időutazásra a Kállay Gyűjtemény.

– Két felnőtt fiam van, és amikor gyermekkorukban a Sóstói Múzeumfaluba vagy a Nyíregyházi Állatparkba indultuk, mindig kikötötték, hogy autó helyett a kisvonattal kell utazunk oda és vissza is. Emlékeim között él a kocsik különleges hangulata, a fapados ülések, a félhomályos világítások és a kocsik közötti nyitott átjárók. A jegyvizsgáló feladata volt megrakni a szeneskályhát, de a rutinos utasoknak már volt saját kis lapátjuk, és alkalomadtán ők tettek a tűzre. Akik utaztak rajta, nem feledik a jellegzetes, ütemes kattogását sem – idézte fel a Nyírvidéki Kisvasúthoz köthető személyes emlékeit Kukk László, a Nyíregyházi Vasútállomás állomásfőnöke a Kállay Gyűjtemény legújabb kiállításának megnyitóján.

Nosztalgikus hangulatban

– A kiállítás apropója, hogy ötven éve nem jár a villamos, tíz éve a kisvasút sem Nyíregyházán. A múltidézés jegyében gyűjtöttük össze az itt látható tárgyakat, hiszen több generáció utazott ezekkel a járművekkel – mondta el lapunknak Dohanics László, a gyűjtemény megbízott vezetője. A gyerekek imádnak vasúttal játszani, és bizonyára érdeklődni fognak ez iránt a tárlat iránt is, így a vonatok kis szerelemesi az egész családot becsalogathatják a múzeumba, s egy újabb tartalmas családi program lehet a kisvasút- és villamoskiállítás.

Dohanics Lászlótól megtudtuk: a legrégebbi kiállított emlék egy ötven éves villamosindító-kar. A gyűjtemény a "Keskeny nyomtáv, széles mosoly" címet kapta, utalva arra, hogy a nyíregyháziak nosztalgiával gondolnak vissza a szabolcsi megyeszékhelyen közlekedő egykori villamosra és a kisvasútra - elég csak a Hősök terén álló, a város szívében máig központi helyet elfoglaló műemlékre gondolni.

Sokfelől érkeztek a műtárgyak

– Hosszú utat tettünk meg a gondolattól a megvalósításig: egy éves terv része volt, hogy a keskeny nyomtávúaknak méltó emléket állítsunk – mondta el Holmár Zoltán, a Kállay Gyűjtemény történésze. – Ahhoz, hogy ez a kiállítás létre jöhessen, sok szorgos kézre és komoly szakemberek támogatására, odaadása volt szükség. Köszönettel tartozunk Hoványi Péternek a szakmai segítségét és gyönyörű fotóiért, melyek megörökítették a nyírvidéki kisvasút életét. Molnár Mihálynak a látványos és szép műtárgyakat köszönhetjük, Czimbalek Dávidnak pedig a villamosról készült korabeli képeslapok gyűjteményét.

Holmár Zoltán hozzátette: a kiállításon látható modellvasút-terepasztal Miskolcról érkezett, illetve számos relikviát a nyíregyházi Vasutas Művelődési Ház és Könyvtártól, a Dombrádi Vasútmúzeumtól, illetve a Nyíregyházi Városvédő Egyesülettől kölcsönöztek. A tárlaton helyet kaptak még egyenruhák és régi menetjegyek, ezen kívül archív felvételeket vetítenek a járművek történetéről, valamint egy villamosvezető-szimulátort is kipróbálhatnak a vállakozó kedvűek. A kiállítás 2020. március 31-ig várja az érdeklődőket.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?