No image

Kéz alkotta remekek a téren

Kiss Dóra
9 hónapja 0 komment
Megosztás:

Debrecen. Népi iparművészek és kézművesek kínálják újra portékájukat a Kossuth téren. Immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület a Debreceni Kézműves Fesztivált, ahol szombat estig 28 kiállító termékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: régimódi játszótérrel és a 7 Próbás Ifjú Mester versennyel várják a legkisebbeket.

– Büszkék vagyunk a magyar kézműves hagyományra, hiszen ha például a honfoglaló időkben készült tárgyakat megnézzük, akkor láthatjuk, hogy csodálatos dolgokat hoztunk létre. A szükségből előállított tárgyak ma már magas színvonalú művészetet képviselnek – mondta köszöntőjében Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
Az iparkamara mindent megtesz azért, hogy megfelelő forrást és támogatást nyújtson a kézműveseknek, hiszen céljuk, hogy a hagyományos kézműipar egy új lendületet kapjon.
– A színvonalas tárgyak értékesítésére megfelelő ösztönzést szeretnénk nyújtani, hogy ne csak a kézműveseknek legyen megélhetési forrása ez, hanem az országnak gazdasági bevételt is hozzon – mondta Miklóssy Ferenc.

A hajdú-bihar megyei kézművesek termékei mellett békés megyeiek portékáját is megcsodálhatjuk a Kossuth téren.
– Ezek a tárgyak mind átültethetők a mai modern lakásokba, a mai modern öltözetbe, ebből kifolyólag nem szűnik meg magyarnak lenni a magyar hagyomány a Kárpát-medencében – mondta Virágos Lajosé Kozák Anikó, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület titkára.A standok között sétálva Faragó Tiborné vert csipkéit is láthattunk.
– Van rá igény, de a többség csak megnézi és gyönyörködik, szépeket mond a munkánkra. Ezért is megéri eljönnünk, mert jólesik az embernek a dicséret – mondta a csipkekészítő népi iparművész.
Petrovics Nikolett ugyan még csak 24 éves, de már nyolc éve foglalkozik szövéssel, a fesztiválon is a szövőszék mögött ülve beszélgettünk vele. – Jelenleg munkahely mellett szövögetek, de fő célom, hogy ezzel foglalkozzam, és szövőoktatásokat, szakköröket tartsak. Szerintem van jövője ennek az ágnak, egyre többen érdeklődnek a kézműves termékek iránt.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát! ​ ​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?