No image

Ki mondja, hogy az erőemelés nem nőknek való?

Kiss Dóra
10 hónapja 0 komment
Megosztás:

A laikus embereknek nem kell érteniük az célomat – vallja Fekete Bernadett, a 24 éves világbajnok erőemelő.

A szeptemberben Egerben megrendezett GPC erőemelő, fekvenyomó és felhúzó világbajnokságon 170 kilogrammos felhúzásával kategóriájában első helyen végzett a püspökladányi Fekete Bernadett. De honnan is indult Betti, miért lesz egy fiatal lányból erőemelő, s mi kell a világbajnoki cím eléréséhez – többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ beszélgetésünk során.

– Mindig sportoltam, például fociztam, de aztán kimaradt körülbelül két év, és nem voltam elégedett a testemmel, nagydarabnak tartottam magam, gátlásaim lettek. Egyik napról a másikra eldöntöttem, hogy változtatok. Futással, aerobikkal kezdtem, de egy idő után már nem volt elég a terhelés, így elmentem egy püspökladányi konditerembe, ahol megismerkedtem az alapgyakorlatokkal – beszélt a kezdetekről Betti. Az edzőterembe hamar kiderült, jó a tartása és erős, rohamosan fejlődött. Egyik volt kolléganője biztatására kezdett el versenyekre járni, hiszen az edzőteremben elért eredményeket nem jegyzik sehol.

A dobogó legfelső fokán


Előtte nem sikerült

A szeptemberi világbajnokságon felhúzás kategóriában indult a 67,5 kilogramm alattiak mezőnyében. A verseny előtt nem kellet „játszania” a súlyával, 65 kilogrammal mérlegelt.
– Rólam tudni kell, hogy nagyon precízen és szinte betegesen mérem a kaját, talán túlzottan is figyelek rá. Ez abból adódhat, hogy tudom, milyen a másik oldalon lenni, amikor elengedem magam, pizzán, fagyin és csokin élek. Ahhoz, hogy azt a fizikumot meg tudjam tartani, ami nekem tetszik, ahhoz viszont ez a precizitás kell – vallja a ladányi hölgy. A szeptemberi megmérettetés előtt még nem fogott 170 kilogrammot a kezébe, tavaly év végén 165 kilogramm volt a maximum, amit sikerült versenyen felhúznia, aztán jött egy nagy sérülés, így a világbajnokságra a felkészülést újra lentről kellett kezdenie.

Egy sérülés után

– Szétszakadt mindenem, a csípőm, a combhajlítóm, a fenekem, tehát a bal oldalam kompletten leszakadt, és nem is igazán akart helyreállni. Rosszul tapadtak vissza, vagy túlzottan letapadtak az izmok, sportmasszőrnek kellett „felcibálnia” két-három naponta. Pszichésen annyira „kettévágott” ez az egész, hogy nem tudtam továbblépni egy bizonyos súlyon – beszélt Betti arról, hogyan élte meg sérülését. A fizikai fájdalmon túl a legnagyobb harcot pszichésen kellett megvívnia: versenyhez közeledve hatalmas teljesítménykényszer volt rajta, de nem ment úgy a felkészülés, ahogy kellett volna.
– Mindent megpróbáltam, meditációs gyakorlatokat, olyan emberekkel beszélgettem, akiknek van rálátásuk erre az egészre, de ez sem használt. Egyszerűen lezárt az agyam – emlékezett vissza a nehéz időszakra. – Nyáron volt egy verseny, ahol az volt a célom, hogy nagyobb súlyt emeljek, mint ami hazai környezetben sikerült. Tisztában voltam azzal, hogy kell egy olyan inger, ami előre lök. Végül a legnagyobb változást az hozta meg, hogy találkoztam versenytársakkal – akik jelenleg is írják az edzésprogramomat –, ők rángattak ki ebből a helyzetből.

Tudni kell, kinek a véleménye számít

A 24 esztendős bajnoknő kapott már hideget, meleget választása miatt, hiszen a nők szoktak táncolni, kézilabdázni, aerobikozni, de az erőemelést férfias sportágként kezeli a többség.
– Nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is az van a fejében, hogy biztos nagy hordó vagyok, de csúnyább jelzőt is használnak. Sokszor kérdezik, miért jó ez? Megsérülök, majd tíz év múlva érzem meg ennek az árát – mondogatják. A laikus embereknek nem kell érteniük a célomat. Tudni kell kezelni azt, hogy kinek a véleményére adsz, kiére nem – vélekedik Betti, aki már egy újabb megmérettetésre készül, október 19-én Szlovákiában a WUAP világbajnokságon indul. – Közeli célok kellenek, azok motiválnak. Az, hogy majd mi lesz két év múlva, nem tudom. Az október 19-i versenyt szeretném világcsúccsal megnyerni, egyszer pedig szeretnék 200-at húzni.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?