No image

"Legfontosabb az alázat és a kitartás" - beszélgetés Gyányi Istvánnal

Kiss Dóra
8 hónapja 0 komment
Megosztás:

Ha szétnézünk közvetlen környezetünkben, sok tehetséggel találkozunk, akik amolyan tipikus szomszéd srác kaliberű emberek. Ilyen nekem Gyányi István, akit évekkel ezelőtt hallottam először énekelni, azóta pedig már többször is. Vele beszélgettünk arról, merre tart most a zenei pályája.

Tavaly jelent meg első saját dala, az Éndalom, mely bevallása szerint ismerkedés volt a szakmával, a visszajelzések pedig az igazolták, jó úton jár. Jelenleg Budapestre jár egyetemre és énektanárhoz, hétvégente a fellépései vannak immár országszerte, közben pedig készül a második saját dala – szóval zsúfoltak a mindennapjai.
– Péntek, szombat, vasárnap az éneklésé, hétfőtől csütörtökig pedig csak az egyetemen vagyok, de ha este hazaérek, mindig bennem van az, hogy egy-egy műsorhoz milyen dalok kellenének, vagy meghallgatok egy-két újat. Fáradt sohasem vagyok ettől, annyira szeretem csinálni, hogy nem érzem közben, de ha van egy hét, amikor se egyetem, se fellépése, akkor nagyon nehéz rám számítani bármiben is – kezdjük a beszélgetést Pistivel.

A Fiatal ÉnekeseK (FÉK) rengeteget van úton Pisti, kezdetben főként Hajdú-Bihar megyében léptek fel a műsorukkal, rengeteg kisebb településen megfordultak, de ma már az ország különböző pontjain is színpadra állnak. Közös produkciókkal, ünnepekhez kötődő tematikus műsorokkal és Pisti szóló éneklésével szórakoztatják a közönséget.
– Nagyon jól eltaláljuk, hogy milyen dalokat kell vinni az adott közönségnek. Mindig próbálunk már egy-két héttel hamarabb rákészülni a fellépésekre, ha fesztivál van, akkor próbálunk bulis dalokat összeválogatni, ha egy anyák napja vagy valamilyen ünnep, akkor ahhoz passzoló dalokat. A többiekkel azért szeretek fellépni, mert akkor sokkal nagyobb biztonságban érzem magam, nem egyedül vagyok a színpadon, van kire ránézni. Mikor egyedül vagyok, akkor úgy érzem, hogy magamra vagyok hagyva, akkor ott csak az van, amit én csinálok, nincs egy biztos pont. Viszont ilyenkor több oldalamat meg tudom mutatni, csak azokat a dalokat, csak abban a hangnemben adom elő, ami nekem a legjobban fekszik, amelyeket a legjobban szeretem. Ott sokkal inkább én vagyok, mint csapatban – vallja a fiatal énekes.Volt szerencsém hallani Pistit már zenekarral, a Debrecen Big Banddel, jelenleg egy zongoristával jár fellépni, ha élőzenés előadása van. Ez passzol is hozzá, hiszen inkább lírai dalokban érzi magát komfortosan.
– Mindig is érzelmes, lírai voltam inkább. Nagyon szeretem a szórakoztató zenét is hallgatni, de nem tudom még úgy elengedni magam közönség előtt, hogy tényleg azt érezzem, hogy ez 100 százalékosan szórakoztató, viszont egy érzelmes dalban teljesen el tudom magam engedni – mondja, s arra, hogy mi a kedvenc dala ekképp válaszol: – Az Ismerős arcoktól a Nélküled. Azt nagyon szeretik az emberek, viszont mindig van bennem egy kis félsz, amikor azt eléneklem, mert azt mindenki ismeri, tudja a szövegét, mindenkinek a fülében van egyféleképpen, és vajon mit szólnak ahhoz, ha egy kicsit másképp van megfogva a dal. Nagyon szép, nagyon szeretem, de mindig egy nagyobb teher elénekelni, mert annyira akarom, hogy jól sikerüljön.

Elmondása szerint a swing világa is vonzza, mely köré már műsort is építettek, mely során a Valcer Táncstúdió táncosai kísérik őt. Mint oly sokan, Pisti is szeretne csak a zenével foglalkozni, ebből megélni, így az egyetem egy B terv, ahogy fogalmazott „kell egy civil szakma című családi epizód”. Arról is beszélgettünk, mi kell ahhoz, hogy az álom valóra váljon.
– Múlik szerintem a szerencsén is. Nagyon sokaknak múlik azon, hogy milyen kapcsolataik vannak. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy találtam magam mellé valakit, vagy tulajdonképpen ő talált meg engem, aki segít, és mindent megtesz azért, hogy sikeres lehessek és élhessem az álmaim. Ő Ráczné Fekete Ilona, aki nemcsak a menedzserem, hanem a barátom is. De a legfontosabb az alázat és a kitartás. Ha elmegyek egy településre, ahol mondjuk hatszázan vannak, akkor ugyanúgy éneklek, mint amikor elmegyek egy másikra, ahol öten. Minden egyes emberhez, aki a közönségben van, úgy kell odafordulni, hogy lássa rajtad, alázattal vagy, teljesen normális vagy.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát! ​ ​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?