No image

Madártávlatból a Mohos-tó vadonja

Nánási Anita
5 hónapja 0 komment
Megosztás:

A kállósemjéni Mohos-tónál jártunk - a festői szépségű, a természet igazi, vad oldalát megmutató környék 1954 óta természetvédelmi terület.

A mesebeli látványt nyújtó Mohos-tónál egy kilátóról is megcsodálható az úszóláp. Itt találkoztunk - véletlenül és szerencsénkre - dr. Vas Mihállyal, aki harmincöt éve ismeri a területet, számos felmérést és kutatást végzett az terület növényzetéről. Ottjártunkkor a vízállást vizsgálta, kérésünkre pedig egy kis ízelítőt adott a Mohos-tó élővilágából, védett növényeiből.

– A vidrafű hármas levelei 5-10 cm hosszúak, virága majdnem olyan, mint a vadgesztenyének, szép állománya van most a lecsökkent vízállás ellenére is – mutatta be dr. Vas Mihály a legjellemzőbb növényeket. – Gyakori még az óriási zellerre hasonlító gyilkos csomorika, ami hiába mérgező, a vadak sajnos rendszeresen legelik. A nádi boglárkát már jóval nehezebb megtalálni, nádszerű levelei miatt szinte nem is lehet, csak virágzáskor lehet felfedezni. Az úszóláp területén az egyik legterjedtebb növény a tőzegpáfrány, melynek smaragdzöld leveleit könnyű észrevenni.

Mint megtudtuk, a tündérrózsa-állomány csökkenőben van, hiszen az évek óta tartó aszályos időjárás miatt a Mohos-tó vízterülete jelenleg alig 500 négyzetméter. Dr. Vas Mihály hozzátette: a vízpótlásról egy kút gondoskodik, melynek kevés a hozama, tisztításra és felújításra szorul, azonban reményei szerint a problémán egy pályázati forrás segíthet.

Bár a Mohos-tó környéke a jelenleg nem túl kirándulóbarát célpont a sok csalán és az élénk rovarvilág miatt, megfelelő öltözetben és szúnyogriasztóval felszerelve érdemes lehet a természetbarátoknak egy kis időt szánni erre a különleges szépségű helyre.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?