No image

(M)értéktár: A Beregi Múzeum

Nánási Anita
7 hónapja 0 komment
Megosztás:

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban helyet kapott a vásárosnaményi Beregi Múzeum. Az intézményt 1963-ban alapította Csiszár Árpád református lelkész, majd 1965-ben kapott múzeumi működési engedélyt.

A Máté-kúriában iskolatörténei kiállítás, illetve raktárak és irodák kaptak helyet, a Tomcsányi-kastélyban pedig 2007-től tekinthető meg a Bereg kincsei című tárlatfüzér - utóbbit végigjártuk 360 fokos kameránkkal.

– A múzeumalapító Csiszár Árpád emlékszobája bemutatja azt az életutat, amelynek eredményeképpen létrejöhetett a múzeum és ez a hatalmas gyűjtemény – kezdte el sorolni állandó kiállításaikat Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója. – Kiemelésre érdemes még a beregi kenderfeldogozás történetét és tárgyi eszközeit bemutató tárlatunk, kitérve a vászonkészítés legfontosabb tárgyaira, melyek lehetővé tették, hogy a beregi emberek saját maguk készíthessék el a háztartáshoz szükséges textíliákat.

Hozzátette: fontos szót ejteni a beregi keresztszemes hímzésnek szentel szobájukról is, melynek kiállított darabjait a múzeum évtizedek óta gyűjti. A motívumok a legkülönbözőbb tárgyakon jelennek meg: abroszok, kisebb méretű terítők, kenyeres zsákok, komakendők, nyújtófa tartók és szemtakarók is őrzik ezt az ősi népművészeti kincset.

– Nagyon fontos a művészi és háztartási vasöntvényeket bemutató kiállításunk – emelte ki Varga János. – A XIX. századi művészi vasöntvény készítés legkiválóbb, legpompásabb darabjait tudjuk bemutatni, elsősorban a kályhákat, melyek méretüknél fogva is hamar felkeltik a látogatók figyelmét.

A Beregi Múzeum külön kiállítóteret szentelt a gyász hagyományos tárgyi eszközeinek, a régmúlt nemesei által adományozott tárgyaknak, az őskorig visszanyúló régészeti leleteknek, illetve a kastélyt építő Lónyaiaknak, és utolsó lakóinak, a Tomcsányiaknak is.

NA

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?