No image

(M)értéktár: A magyar szablya, a magyar szablyavívás és a Borsody-vívórendszer

Nánási Anita
7 hónapja 1 komment
Megosztás:

Az 1800-as évek végén az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legmodernebb huszár laktanyája működött Nyíregyházán, a mindennapokhoz hozzátartozott oldalukon szablyákkal masírozó katonák látványa. Így kerülhetett be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba a magyar szablya, a magyar szablyavívás és a Borsody-vívórendszer.

Hagyományait ma is őrzi a Nyíregyházi Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola.

– A szablya a magyarok lovas fegyvere – mondta el Dr. Tóth András Tamás, az iskola vezetője. – A pengéje ívelt, ezáltal alkalmas volt lovas harcmodorra: az ellenség harcképtelenné tételére vágásokat osztott a lovas. Míg az egyenes kardot inkább ütésre, szúrásra, zúzásra használták, a szablya ívéltsége miatt sokkal súlyosabb sérüléseket tudott okozni. Tradicionálisan kétélű fegyverről van szó, van éle és fokéle is.

Hozzátette: már a középkor végen készültek feljegyzések mesterekről, de a reformkorra datálódik a pontos legyezése a magyar vívóiskoláknak - gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós nevéhez köthetőek az első vívóegyletek. A magyar vívás legkiemelkedőbb alakja azonban a Borsody-vívórendszer megalkotója.

– Borsody László egy géniusz, egy zseni volt – mondta Dr. Tóth András Tamás. – Egy katonai vívómester képző intézet fő vívómestere volt. Létrehozott erre a fegyverre egy tanításmódszertant, illetve egy technikai repertoárt, amit ebben az iskolában tanított. Egy itt végzett vívónak két év alatt meg kellett tanulnia a körülbelül ezerkétszáz támadás és védés kombinációt.

A Nyíregyházi Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola célja, hogy a klasszikus magyar szablyavívást tanulják, tanítsák és továbbörökítsék. Edzéseiket a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tornatermében tartják.

– Akinek a fontos a magyar kultúra, a víváson keresztül is ápolhatja – tette hozzá Dr. Tóth András Tamás. – Tagjaink között vannak, akik magát a vívást, némi testmozgást vagy akár közösséget keresnek. A vívóiskola mindezekre az igényekre választ tud adni. Nagyon családiasak vagyunk, bármit meg tudunk beszélni egymással.

A nyíregyházi szablyavívókkal minden évben találkozhat a közönség a Magyar Kard Napján - de számtalan más felkérésnek is eleget tesznek.

NA

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
1 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?